Veteranbåtsfestivalen – årets höjdpunkt för fernissade skönheter

För den som vill bada sig i glans från högfernissade och blankpolerade flytetyg finns det inga alternativ. Det dags att plocka fram kalendern och kryssa av andra helgen i juni då Veteranbåtsfestivalen går av stapeln i Wasahamnen på Djurgården.

Foto: Veteranbåtsklubben/Pierre Dunbar

Motorbåts-tok eller seglingsnörd, plast eller trä, stort, litet, med eller utan ruff och pentry. Ja på Veteranbåtsfestivalen finns det någonting för alla med ett intresse för båtar. Under andra helgen i juni samlas över 60 båtar i Wasahamnen på Djurgården för att visas upp från sina bästa sidor.

– Vi får bland annat besök av ett par oerhört vackra salongsbåtar. Sonja är en av dem och Caprice en annan. Den förstanämnda ritad av Iversen och den andre av Tiedemann. Två minst sagt kända konstruktörer som ritat riktiga lyxbåtar i 12- till 13-metersklassen, säger Bengt Jörnstedt, styrelseledamot i Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar, även känd som Veteranbåtsföreningen, och fortsätter:

– Vi har en provkarta på allt från stort till smått som lär passa de flesta som dyker upp.

Flera vinnare ska koras

Redan under fredagen väntas båtarna anlända med några eftersläntrare som dyker upp under lördagsdygnet. Under lördagen äger även kappseglingen Peter Norlin Memorial Classic rum. Ett race i en av landets främst konstruktörer genom tiderna.

På lördagskvällen ska det dessutom delas ut priser till såväl förtjänta personer som båtar.

Ta därför upp kalendern och kryssa för andra helgen i juni!