Världens största träjakt – nu till salu för knappa 100 miljoner

Det kanske inte är den fagraste skapelsen på de sju haven. Men nog är det ändå en imponerande bedrift att bygga en 50 meter lång lyxjakt i exotiska träslag.

Nu kan världens största träjakt bli din för knappa 100 miljoner kronor! Foto: Brett & Noble

Bara för att det är en träbåt blir den per automatik inte vacker. Nej denna bjässe på 50 meter vars skrov är helt byggt i teak skulle till och med kallas ful. Men smaken är ju som baken. Var det inte råder några delade meningar om är att hon är världens största träjakt och dessutom nu ligger ute på begagnatmarknaden.

Lyxjakten, som märkligt nog inte har ett namn, färdigställdes 2020 och har en ett skrov helt i byggt teak. Överbyggnaden däremot är en glasfiberkonstruktion som sedan klätts i skivmaterial av teak för att hålla samma stil som resten av båten. För att forma skivorna efter överbyggnaden utsatte man dem för ånga innan de fästes vid glasfibret.

”Exotiska träsorter i kombination med lyxjakt – här gömmer sig en saftig prislapp!” – utbrister någon.

Faktum är att det inte är så illa som man först kan tro. Den som har 8 995 000 dollar att lägga kan nämligen bli ägare till denna extravaganta pjäs. En summa som får de flesta ögon att vattnas men som i själva verket inte är särskilt hög om mans er till vad det är man faktiskt köper.

I lyxjakters mått mätta måste interiören ändå beskrivas som någorlunda sober. Foto: Brett & Noble

Ett vämjeligt yttre med desto sobrare interiör

”Bästa sättet att beskriva jakten på är att den har fått en klassisk design men byggts av traditionella material.”

Så beskriver Brett Noble, båtmäklaren som nu listar jakten, deras senaste objekt. En annan kan inte mer än att instämma. Vid första snabb anblick får man intrycket att den som beställt båten haft svårt att bestämma sig. Badbryggan i aktern är stor nog för att husera en volleybollplan. Vad som däremot skiljer denna namnlösa jakt från andra i samma storlekskategori är avsaknaden av pooler och ställen att vistas på däck.

Istället har stor vikt lagts vid interiören.

Här slutar dessutom vårt raljerande om att världens största träjakt är ful. Inredningen kan, i lyxjakters mått mätta, närmast beskrivas som sober. Inget som direkt sticker ut och ur många avseenden smakfull jämfört med många andra skrytbyggen. Totalt får en ägare plats med tolv gäster fördelat på sex hytter.

I motorrummet hittar man två Caterpillar-motorer på 840 hästkrafter vardera. Tillsammans trycker de upp träskutan på 364 ton i 18 knop.

Känner du för att slå till? Då hittar du annonsen här!