Världens äldsta lyxjakt kan bli din – nu säljs 122-åriga Madiz

Enligt vissa är hon världens äldsta superjakt. Ett epitet som säkerligen är lika ärofyllt som omtvistat. Vad det inte råder några osäkerheter om är att den 55 meter långa skönheten Madiz nu är till salu.

En av få lyxjakter som överlevt från det tidiga 1900-talet och vars historia kantas av såväl soldränkta kvällar i medelhavsmiljö som två världskrig.

Sjösatt redan 1902 på beställning av den oerhört välbärgade James Coats och byggd på Ailsa varvet i Skottland. Med sina 55 meter var hon ett skrytbygge likt få andra och lär ha väckt uppmärksamhet i vilken hamn som helst.

I kronans tjänst

Som med så många jakter från det tidiga 1900-talet har även Madiz tjänstgjort under världskrig. Till skillnad från de flesta har just denna 122-åring inte enbart deltagit i Andra, utan även i Första Världskriget. Mellan krigen och en bra bit in i det andra spelade hon dessutom en central roll i utvecklingen av Huff-Duff pejling. En teknik som ofta tillskrivs äran för att de allierade styrkorna tillslut lyckades ta kontroll över Atlanten.

Endast ett fåtal ägare

Efter kriget övergick hon åter i privat ägandeskap och chartrades frekvent ut till celebriteter från när och fjärran. Det sägs bland annat att inga mindre än Frank Sinatra med entourage, Joseph Kennedy och skådespelerskan Janet Leigh vistats ombord vid ett och samma tillfälle under det tidiga 60-talet.

Mot slutet årtiondet, närmre bestämt 1968, köptes Madiz av den iransk-grekiska affärsmannen Costas Keletsekis och fick det namn hon bär än idag. Jakten förblev i Costas ägo och 2003, hela 101 år efter sin sjösättning, genomgick hon en omfattade renovering.

Till salu för blygsamma 100 miljoner

Det är båtmäklarna Camper & Nicholson som nu säljer denna lyxjakt som får sin tredje ägare sedan 1960-talet. Men nog köper man mer än bara en lyxjakt, här får man nämligen ett stycke historia och garanterad uppmärksamhet i vilken vik eller marina man än angör.

Prislappen landar således också på 100 miljoner kronor.