Turkiet ny fristad för ryska oligarkers lyxjakter

Roman _Abramovich_Turkiet
Turkiet – en parkeringsplats för ryska oligarkers leksaker.

Turkiet har blommat upp som ett nytt och hett resmål för ryska oligarker som vill slippa riskera att få sina lyxjakter beslagtagna.

För knappt en månad sedan rapporterade vi om att Maldiverna hade blivit ett populärt färdmål för ryska miljardärer och deras lyxjakter.

Se också:
Oligarkernas lyxjakter flyr till Maldiverna

Detta för att Maldiverna saknar utlämningsavtal med USA och EU vilket i praktiken innebär att ryska oligarker hart säkrat sina lyxjakter från att tas i beslag i samma stund som de har anlänt.

I trygg hamn

Nu har också Turkiet blommat upp som ett hett resmål för de ryska miljardärerna. Detta sedan utrikesministern Mevlüt Cavusoglu klargjort att de inte kommer att konfiskera ryska miljardärers tillgångar. Något som oligarken Roman Abramovich inte var sen med att utnyttja då han snabbt satte kursen på Turkiet med inte mindre än två av sina lyxjakter.

För att ytterligare röra till soppan har den aktuella hamnen i Turkiet sitt huvudkontor i London vilket gör detta till ett direkt brott mot de brittiska sanktionslagarna.

Tog en risk

Juridiska experter menar att Global Ports Holding, som företaget heter, ”tog en mycket stor risk” genom att tillåta en superyacht som ägs av en sanktionerad individ att använda en av dess hamnar.

Turkiet – en parkeringsplats för ryska oligarkers leksaker.

Den turkiske utrikesministern menar dock att Abramovich ”naturligtvis” är välkommen att göra affärer i Turkiet enligt internationell lag.

Se inslaget av YouTube-kanalen eSysman SuperYachts.