Skippo testar

Y7 – 22 meter kolfiber i all enkelhet

Lätt som i låg vikt. Lätt som i okomplicerad. Lätt som i följsam. Y7 är byggd för att vara lätt på alla sätt. Frågan är hur Y Yachts har lyckats? 

Men sakta i backarna. Innan vi slänger oss med ordet ”lätt” en gång till ska vi ha i minnet att detta är en 22 metersbjässe på 28 ton. Likväl är den betydligt lättare än det mesta i samma storlekslass.

Se också:
Y7 – första intrycken från testen av kolfiberbjässen

Vi har alltså att göra med ett kolfiberbygge från Y Yachs som, så stor den är, ska kunna hanteras av två personer om så önskas. Därav finesser som självslående fock, lazy-jacks alternativt rullbom (det senare rekommenderas i det här fallet), samt en högst okomplicerad segeluppsättning på alla sätt.

Legendaren Michael Schmidt

Sedan hoppas den legendariska båtbyggaren Michael Schmidt, mannen bakom såväl Y Yachts som Hanse Yachts, att båtens bantade vikt i sig ska underlätta hanteringen såväl under segel som i hamn.

Tydligt tema

Hamnen tar ut Y7 i måttliga, för att inte säga svaga, vindar och noterar att ”lätt” faktiskt är ett genomgående tema ombord. Förutom att båten är föredömligt lätt på rodret så är hon också lätt att röra sig ombord på, lätt att hantera och lätt att leva ombord på.

Gangsterkeps och grejer

Det sistnämnda tack vare en lång rad snitsiga finesser med allt från handtag av spårvagnstyp och gangsterkeps till en mycket sinnrik smuluppfångare.

Se testen!