Skippo testar

Test: X43 – med ett imponerande sinne för detaljer

Snabb, bekväm, funktionell och lätthanterlig. Så långt inget nytt då det gäller de flesta moderna segelbåtar. Vill man sticka ut får man göra det på något annat sätt och X43 gör det genom sitt sinne för detaljer.

Kännare av X-Yachts pratar ofta och gärna om båtarnas speciella ramverk i galvaniserat stål. Ett ramverk som inte bara gör båten särdeles vridstyv  utan som också gör att man kan lyfta dem med en smidig centrumlyft. Vidare har X-Yachts gjort sig känt för sitt sinne för detaljer. De där små lösningarna som kan verka futtiga var för sig men som gör underverk för helhetsintrycket.

Många rätt

Det ska visa sig att X43 inte är något undantag då den har allt det där som underlättar livet ombord. Det gäller allt från små och strategiskt placerade brytblock i sittbrunnen som får linor att löpa utan skav till en föredömligt lättåtkomlig motor och en sinnrik inredningslayout.

Optimerad för segling

På bästa X-Yachtmanér och som den performance-båt den är så har X4³ också såväl diesel- som vattentanken placerade centralt för att optimera tyngdpunkten. Dock utan att det går ut över något annat. Tvärt om visar sig båten ha både stora och funktionella stuvutrymmen som också tyder på att någon har tänkt till både ett och två varv extra.

Bra brunn

Så fortsätter det i en test där det mesta går i dur. Väl ute på fritt vatten visar båten prov på påpekas allt från en föredömligt lättarbetat sittbrunn, ett livligt uppträdande, bra acceleration och allt sådant som har gjort att X-Yachts ofta får beröm för sina seglingsegenskaper.

Svindyr rullbom

Följ med på en testseglats där det mesta stämmer på ett snubbelfritt och lättarbetad däck och där en rullbom gör segelhanteringen oförskämt enkel. För att nämna en del på det återkommande temat ”sinne för detaljer”.

Se testen!

Se också:
X43 – sport och komfort!
X46 – två delar cruising och en del racing
X40 – frisk satsning på sport och komfort

Äger du en X-yachts X-43?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!