Skippo testar

Targa 32 – nestorn i kategorin hyttbåtar bekänner färg

Snickerier i världsklass och gångegenskaper som har imponerat på båttestare i alla tider. Men frågan är – håller Targa måttet i den allt tuffare konkurrensen? Se testen!

Först kom Targa. Sedan en rad varianter på samma grundrecept. Men det är först nu, hela 40 år efter att den första Targan såg dagens ljus, som det dyker upp båtar som. Helt och håller har hittat en egen väg i hyttbåtskonceptet. Något som får oss att undra – håller Targa 32 måttet med dagens mått mätt.

Se också:
Targa 32 – första intrycken från testen

Vi söker svaret på presseventet Finnboat Floating Show där vår granne i öst låter båtjournalister från världens alla hörn testa det mesta av det bästa av finsk småbåtsproduktion. Och ja – nog glänser Targa 32 med sina trygga gångegenskaper och sitt mästerliga utförande i stort och smått. Men också genom att blotta ytterst få, om ens några svagheter.

Nästan alla rätt

Att plumparna i testprotokollet är få beror förstås också på att det mesta ombord är beprövat, utvecklat och förfinat under många långa år. Därför bjuds heller inga överraskningar av varesig det positiva eller negativa slaget. Dock med undantag, möjligtvis, för den förvånande pigga accelerationen som har sin förklaring i att båten är bestyckad med inte mindre än dubbla Volvo Penta D4 på 320 hk vardera. Hur båten skulle prestera med värstingmontaget, dubbla D6:or kan vi bara tänka oss – utan att för den skull tycka att det är ett vettigt alternativ.

2,2 liter per sjömil i 22 knop

Med dubbla Volvo Penta D4:or kommer vi lekande lätt upp i 40 knop vilket förstås kostar på när det gäller förbrukningen. Bättre då att nöja sig med 29 knop då man kommer undan med skapliga 2,4 liter diesel per sjömil. Eller varför inte 22-25 knop då bränslemätaren stannar på 2,2 liter.

Starkast i sin nisch

Sammanfattningsvis håller Targa 32 måttet med den äran i jämförelse med vilken modern hyttbåt som helst även om det finns konkurrenter som är såväl snabbare som snålare och billigare i inköp.

Se testen!

Äger du en Targa 32?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!