Skippo testar

Så bra är Stream Propulsions nya eldrivna ”15 hästare”

Hamnen som bekant gjort till sin sak att vara först med tester av marina nyheter och elmotorn Stream Propulsion på motsvarande 15 hk är förstås inget undantag. Häng med!

Må vara att vi var lite väl tidigt ute denna gång. Stream Propulsions nya utombordare på 10 kW med peakeffekt på 13kW, eller som de själva säger ”motsvarande 15 hk” är bara på prototyp-stadiet. Med detta sagt kastar vi ändå loss för en provtur.

Sagan om denna svenska elsnurre-tillverkare började med att de båda branschveteranerna Benny Lindbrandt och Tom Kühne hade en idé om hur en lite större eldriven utombordare skulle kunna se ut.

Se också:
Stream Propulsion berättar om sina nya eldrivna utombordare på Hamnen Electric Boat Show
Test: Stream Propulsion – så bra är den svenska elsnurran
Stream Propulsion – ny svensk tillverkare av starka elutombordare!

Sagt och gjort. De startade bolaget Stream Propulsion som hittills har erbjudit elutombordare på motsvarande 30 respektive 50 hk men som nu också kommer med en 15-hästare. Utmärkande för motorerna är att de bygger på redan befintliga motorhus (och drev) men under skalet döljer sig alltså en elmotor.

Full kontroll via telefonen

Till detta kommer ett batteri på 5 kWh som enkelt kan kompletteras (paralellkopplas) med ytterligare tre batterier om så skulle behövas. Till skillnad från sina större syskon i modellprogrammet har den nya 15-hästaren också en enklare typ av kylning än det slutna systemet för sötvattenkylning som vi är vana vid. Information om allt från räckvidd och laddning presenteras sedan i telefonen via en app.

Enkel och snabb laddning

Som testbänk använder vi en liten, öppen och stryktålig skapelse som säljs under namnet Pioneer 400 Steady och glädjer oss den tysta och luktfria gången. Laddning sker via en vanlig landströmskabel.

Anpassad effektkurva

En möjlighet är att tillverkaren också kan programmera om effektkurvan för olika typer av båtar. I fallet med ovan nämnda Pioneer 400 Steady så kom vi fram till följande siffror:

Förbrukning (med 9-tums propeller och två personers belastning):
1 kw – 3 knop
2 kw – 4,4 knop
3 kw – 4,7 knop
4 kw – 5,0 knop
6 kw – 5,5 knop
7 kw – 5,8 knop
8 kw – 6,0 knop
9 kw – 6,5 knop
10 kw – 6,5 knop
11 kw – 7,0 knop
12 kw – 7,6 knop
13 kw – 10 knop

Räckvidd med 5 kWh batteri:
3,5 knop – 17,5 sjömil
5 knop – 6,2 sjömil
6 knop – 3,6 sjömil
7 knop – 3,2 sjömil
8 knop – 3,8 sjömil

Se testen!