Skippo testar

Pol Lux – drömmen om en soldriven evighetsmaskin

Inköpspriset och toppfarten. Så sammanfattar vi Pol Lux mindre starka sidor. Resten är stilla njutning i något som för tankarna till en evighetsmaskin.

Nej, Pol Lux är ingen evighetsmaskin i ordets rätta bemärkelse. Däremot kittlar tanken på att detta flytetyg, åtminstone teoretiskt sett, har en räckvidd som för tankarna till det oändliga. Allt tack vare ett lättdrivet katamaran-skrov, en bra batteribank, dubbla elsnurror samt solceller.

Se också:
Pol Lux – första intrycken från testen av solcellsbåten

Det är dock bara början. Till detta kommer en rymlig och minimalistisk plattform för långsamma och ljudlösa färder på någorlunda skyddat vatten. Färder som på bästa elbåtsmanér påminner om att det är resan som är målet och att framtidens båtliv kan komma att se annorlunda ut.

Anmäl dig till Elbåtsmässan – Sveriges enda helt elektrifierade båtmässa med provåkning, expertpaneler och det senaste branschen har att erbjuda – här!

Som det passar

För långa och njutbara dagar till sjöss kan båten anpassas med kappellsidor, möblemang och annat såsom det passar för stunden. Varför inte möblera så att hela kompisgänget, upp till 13 personer (!), kan sitta och njuta varandras sällskap medan öar, kobbar och skär glider förbi, bara för att i nästa stund rensa ytan för mingel? Oavsett vad så bjuder Pol Lux möjligheter som, på mer än ett sätt, skiljer sig från det båtliv som vi är vana vid.

Lång räckvidd

Under gång slår man med fördel på autopiloten och tar plats i en av sofforna/bäddarna. Den väl tilltagna batteribanken räcker i runda slängar för färder på upp till 180 sjömil i 4 knop, 90 sjömil i 5 knop och 60 sjömil i 7 knop. Allt förutsatt att det är mulet. Om solen skiner kommer man, tack vare solcellerna på taket, betydligt längre än så. En finess, så god som någon, är att Pol Lux har 230 volts uttag vilket gör att man kan ha med sig ett litet element vid övernattning i tältet, kokplatta, stereo, kaffemaskin eller vad helst man vill.

Dyr i inköp

Från den enkla men funktionella förarplatsen har man inte bara god runtomkring-sikt utan också koll på energiåtgång och räckvidd via tydliga instrument. Pris från 1 375 000 kr. Mer info här.

Se testen!