Skippo testar

Northstar Orion 7 – tuff RIB på välbalanserat skrov

Öppet hav, 16 sekundmeter och tidvis riktigt stökiga förhållanden. Det är med andra ord upplagt för se vad denna turkiska RIB på racingskrov går för. Northstar Orion 7 var namnet. 

Eller racingskrov förresten. Rätt ska vara att skrovet är ritat av Adam Younger med många år som designer bakom sig i fortåkar-branschen. Något som han har utnyttjat till max när han nu har designat en lite tamare båt på samma grundrecept. En RIB som som är avsevärt mer förlåtande för oss vanliga dödliga än vad racerbåtar är över lag.

Kanske är det också det som gör att Hamnens Claes Olivecrona gillar läget även i de mest aggressiva av toppiga vågor. Förutom en nära nog perfekt anfallsvinkel, (utan finlir med trimfunktionen) har Northstar Orion 7 också stabiliteten som kommer naturligt med med RIB:ar.

En riktig hästspark

Vi kastar loss och noterar en acceleration som suger i magen. Men också sjöegenskaper som blottar få om ens någon svaghet. Detta oavsett vi frestar på i med-, mot- eller sidsjö. Faktum är att Northstar Orion 7 gör sig som bäst i farter över 25 knop då den ligger högt och lätt på vågtopparna istället för att ramla ner mellan dem.

Så långt allt gott. Men så finns det också irritationsmoment där bänken ifrån den ljusa pulpeten och reflexerna i vindrutan är två exempel. Vidare ställer sig hamnens utsände båttestare frågande till det så kallade toalettutrymmet under styrpulpeten. Upp med en hand den som frivilligt skulle stänga till om sig här för att uträtta sina behov.

/galler

En glidare – absolut men bäst trivs Northstar Orion 7 i 25-30 knop. Northstar Orion 7 balanserar högt på sitt effektiva skrov.

Genialt med dragstång

Med detta sagt går tonerna snabbt åter till dur. Inte mist tack vare en badbrygga som är ovanligt snitsigt utformad för en RIB. Men också för snitsiga finesser som. Nedfällbara knapar och en så kallad dragstång (för vattensport) som är avsevärt smidigare än en targabåge.

Rör om i grytan

Allt sammantaget kommer Northstar Orion 7 inte bara genom testen med äran i behåll. Den gör det med gott betyg och som ett hot mot andra mer etablerade RIB:ar på våra breddgrader.

Se testen!

Äger du en Northstar Northstar Orion 7?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!