Skippo testar

Linder Arkip 530 BR – tuffing med mjuka former

Linder sticker ut från sina många konkurrenter med mjuka former och annorlunda byggteknik. Hamnens Claes Olivecrona tar pulsen på det småländska flaggskeppet!

Linder Arkip 530 BR är det småländska varvets flaggskepp. Precis som på sina mindre syskon är skrovet ”formsträckt”. Claes kommenterar hur det fungerar i testen.

Tekniken ger möjlighet för Linder att skapa sina mjukare linjer, vilket verkligen särskiljer dem från konkurrenterna i den täta djungeln av små öppna aluminiumbåtar.

Skruv istället för svetsar

Bristen på svetsar och den istället stora förekomsten av skruvar är också något som Claes ger sig in i. Många tillverkare av aluminiumbåtar talar sig ju varma om ”helsvetsade” konstruktioner men det borde ju fungera med Linders teknik också? De säljer ju ändå nästan 4 000 båtar per år. Claes gör sin bedömning.

Se också test av:
Silver Hawk BR
Silver FOX BR

Skrovet är lättdrivet och 100 hästkrafter räcker gott och väl. Claes rapporterar om en toppfart på nästa 39 knop när han är ensam ombord.

Kustnära vatten i första hand

Båten är primärt byggd för ganska skyddade vatten, det säger sig väl självt då båten är 5,3 meter. Skrovet har en vinkel på 16 grader och ett par rejäla steglister som sträcker sig från för till akter. Det relativt flacka skrovet ger god stabilitet och steglisterna lyfter båten effektivt ur vattnet.

Bred och stabil

Hur den flexibla inredningen fungerar och om de ”dämpade” stolarna gör någon i praktiken berättar Claes mer om i videon ovan.

Måtten på Linder Arkip 530 BR är 530 cm på längden, (576 cm med badbrygga) och 214 cm bred. Den har plats för sex personer. Priserna med 100 hk varierar från 423 990 till 446 100 kr, beroende på motortillverkare och utrustningsnivå. Aktuella priser finner ni  hos Linder.

Äger du en Linder Arkip 530 Br?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!