Skippo testar

Jeanneau 695 – prispressad hyttbåt som vill kunna allt

Mycket för pengarna i en båt som ska vara bra på allt. Det var vad tillverkaren försökte baka in i Jeanneau 695 Cruiser. Hur det gick? Se testen!

En ombonad hyttbåt som också ska kunna öppnas upp när solen behagar värma. Det var vad tillverkaren såg för sig när Jeanneau 695 Cruiser tog form. Samtidigt skulle det bli en fullfjädrad bobåt med en sportfiskebåts egenskaper. Och så förstås – till ett konkurrenskraftigt pris.

Ja ni hör själva. Det är inte bara en ambitionsnivå som heter duga. Risken är också stor att det varken blir hackat eller malet. Men med detta sagt så klarar sig Jeanneau 695 Cruiser över förväntan.

Mediokra köregenskaper

Egentligen handlar det bara om att inte ha för höga förväntningar på körkomforten. Eller sjöegenskaperna på det hela taget för den delen. Dels för kravet på pentryts storlek har gått ut över möjligheten att sitta bekvämt bakom ratten. Men också för att det, med förlov sagt, skramlar något alldeles förbaskat när sjön är krabb. Och detta oavsett hur Hamnens testförare försöker trimma och korrigera gångläget.

Plus för mångsidigheten

Nog med gnäll för i övrigt har båten flera förtjänster där priset bara är ett exempel. Ingen kan säga att man inte får mycket båt för de cirka 900 000 kronor som en Jeanneau 695 Cruiser kostar. Och absolut – när det kommer till boutrymme, ljus, rymd och yta såväl utvändigt som invändigt så kammar båten hem flera pluspoäng.

Minimal planingströskel

Med en 150 hästars Yamaha på akterspegeln når vi en toppfart på 32 knop. Betydligt bättre trivs båten i cirka 25 knop då förbrukningen ligger på stadiga 1,25 liter per sjömil. En fart man kommer upp i lekande lätt, utan vidare planingströskel och med god hjälp av att båten är något framtung.

Se testen!

Se också:
Jeanneau 695 – första intrycken från testen

Äger du en Jeanneau Merry Fisher 695?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!