Skippo testar

Finnmaster T9 ST – familjebåt och råskinn i ett

Finnmaster T9 ST går en skicklig balansgång mellan att vara en hardtop och en daycruiser och gör det bra. Det gäller bara att stå ut med baksidorna.

En daycruiser. Fast en hardtop. Fast ändå mer av en daycruiser. Så lyder den luddiga, men inte desto mindre sanna, beskrivningen av nya Finnmaster T9 ST. För säkerhets skull använder vi ändå tillverkarens egen benämning – soft top – i fortsättningen.

Se också:
Finnmaster T9 ST – första intrycken från testen

Oavsett vad så är sittbrunnen en uppvisning i snitsig disposition där man har byggt in en stor portion sportighet i en regelrätt familjebåt. Sitt bara som det passar ute i fria när vädret så tillåter och stäng igen hela härligheten när molnen drar ihop sig. Dock fortfarande med bibehållen känsla av rymd tack vare en layout som tyder på att någon har tänkt till både en och två gånger. Förutom finesser som ett pentry och ett bra matbord finns här också plats för hela kompisgänget om så önskas – utan att det för den skull blir trångt om saligheten.

Tuff men törstig

När Hamnens testlag frestar på i den grova sjön på den svenska västkusten så briljerar Finnmaster T9 ST med en härlig inbyggd pondus. Inte minst då Yamaha 300 V6 utombordare står för framdrivningen. Tung sjö klyvs med lätthet och utan större dramatik. Med paketet kommer dock en förbrukning som sticker iväg ända upp till 2,5 liter per sjömil i 25 knop. I 30 knop kostar det 3 liter per sjömil och den som prompt måste ge järnet får räkna med en förbrukning på rejält ångestframkallande 4,4 liter.

Hög körkomfort

Som förare sitter man kungligt i ett påkostat säte med bra överblick över två rejäla displayer. Till detta kommer föredömlig runtomkring-sikt och snart ska det också visa sig att båten är begåvad med ett elektroniskt styrsystem som faller testlaget på läppen och som kommer med en lång rad snitsiga extrafinesser.

Mjuk på insidan

Inredningen präglas av stora ljusinsläpp såväl i tak som i skrovsidor och bäst sover man i den främre dubbelbädden som kompletteras av en duglig men lite mer svårtillgänglig (läs barnvänlig) stickkoj midskepps.

Se testen!

Äger du en Finnmaster T9 St?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!