Skippo testar

Falcon BRs 4 – liten, nätt och överraskande rejäl

Det sägs att det är svårare att bygga en liten båt än en stor. Det må vara – men i det här fallet har man klarat det med bravur. Se testen!

Små båtar är ranka, oskyddade, skumpiga och fulla av tveksamma kompromisser. Så är det bara. Sedan behöver vi inte diskutera det mer. Punkt.

Se också:
Falcon BRs 4 – första intrycken från testen

Eller så är det just det vi måste då utvecklingen har tagit lika stora som välkomna kliv i rätt riktning de senaste åren. I fallet med Falcon BRs 4 noteras en lång rad nya grepp och finurliga lösningar som gör att båten, så liten den är, duger till betydligt mer än bara snabba turer till handlesboden. Som exempel kan nämnas att man svalt prestigen och skapat en vindruta som faktiskt gör sitt jobb. Må vara på bekostnad av det estetiska linjespelet.

Överraskande stabil

Eller ta det faktum att man har slopat steglisterna för att får en mjukare, tystare och på alla sätt en mer behaglig gång. Så fortsätter det med uppfriskande lösningar får denna femmetersbåt att kännas överraskande stabil och rejäl. Bidragande är möjligtvis också att Falcon BRs 4 är tyngre än många av sina argaste konkurrenter.

0,59 liter per sjömil

I övrigt noteras precis de pigga och livliga köregenskaper som man kan förvänta sig av en liten båt. Med det största motoralternativet, en Mercury på 60, kommer man med lite tålamod upp i utlovade 31 knop. I 24 knop kommer man undan med en förbrukning på 0,59 liter bensin per sjömil.

Välj och vraka

Till Falcon BRs 4:ans fördelar kommer också, att denna lilla friskus kan förvandlas till en riktig skitväderbåt om man kryssar för det rejäla kapellet i listan över extratillbehör. En lista som för övrigt har ytterligare några vettiga tillbehör men också flera stycken som man med fördel kan hoppa över.

Se testen!

Bränsleförbrukning:
21 knop – 0,58 liter per sjömil.
24 knop – 0,59 liter per sjömil.
28 knop – 0,63 liter per sjömil.
31 knop – 0,68 liter per sjömil.

Äger du en Falcon Brs 4?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!