Skippo testar

Dehler 38 SQ – med eller utan extra allt?

En trygg och bekväm familjesegelbåt. Absolut. Men Dehler 38 SQ har också en annan sida som kommer fram om man kryssar lite extra frikostigt i beställningsordern. Se testen!

Extra djup köl – check. Extra hög mast i kolfiber – check. Fathead istället för traditionellt storsegel – check. Simslabim så har din nya Dehler 38 SQ fått en rejäl portion extra prestanda.

Höjd ribba

Men vi ska ta det ifrån början och konstaterar att Dehler 38 SQ är en utveckling av föregångaren Dehler 38 där mycket möda har lagts på att skapa en ljus, luftig och på många sätt sinnrik interiör. Inte minst tack vare många och smarta ljusinsläpp. Men också tack vare många och smarta stuvfack. Något som vi inte är bortskämda med när det gäller segelbåtar av denna kaliber.

Se också:
Dehler 38 SQ – första intrycken från testen

Till detta kommer en lång rad små men ack så snitsiga detaljlösningar som kan verka futtiga var för sig. Men som gör underverk för helheten. Totalt sett är Dehler 38 SQ en mycket genomtänkt semesterbåt som får livet ombord att verka bekymmersfritt även under längre semestrar till sjöss.

Smidig passage

Likaså får toalettutrymmet plus i kanten för sin smarta disposition som, hur konstigt det än må låta, fungerar som en smidig genomfart till akterkabinen – utan att det känns det minsta krystat.

Små fortsätter det med invändiga finesser som smittar av sig hela vägen upp till sittbrunnen som och visar att någon har tänkt både ett och två varv extra.

Djuplodande analys

Väl ute på fritt vatten får Dehler 38 SQ en ordentlig genomgång när det gäller allt från seglingsegenskaperna i stort till hur man har löst detaljer som badbrygga peke, skotpunkter, vinschar och annat.

Hamnen visar vägen

Och så var det ju detta med valmöjligheterna. Bör man välja den djupare kölen? Är det värt att betala extra för en kolfibermast? Hur mycket lyckligare blir man av ett fathead-storsegel? Hamnens Claes Olivecrona och Sten Haeger visar vägen i denna djungel.

Se testen!

Äger du en Dehler 38SQ?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!