Skippo testar

Awake Vinga – runt Lidingö på en eldriven foilbräda

En teoretisk räckvidd på 20 sjömil. Jo tack – det brukar heta så – tills den grymma verkligheten säger sitt. Här är det upp till bevis för den eldrivna foilande surfbrädan Awake Vinga.

Hamnen har som bekant haft span på dem länge – den det helsvenska företaget Awake som utvecklar allehanda eldrivna surfingbrädor. Nu talas det om en bräda med en räckvidd på 20 sjömil och som ska kunna köras i upp till två timmar innan det är dags att plugga i kontakten igen. Allt tack vare effektiva foils som minimerar den våta ytan.

Se också:
Eldriven foilande surfbräda i tuff räckvidds-test

Med detta sagt öppnas nya möjligheter. Åtminstone i teorin. Kan Awake Vinga, som den nya foilande brädan heter, användas till mer än bara en vattenleksak för livlig vattensport på skyddat vatten hemma i viken? Kan den rentav fungera som ett miljövänligt, stärkande och högeffektivt pendlarfordon till och från jobbet för den som bor och jobbar nära vattnet?

Om man skulle…

Frågorna hopar sig och Hamnen bestämmer sig för att börja med ett räckvidds-test. Vad sägs om att åka hela vägen runt Lidingö – bara för att se om det går? Sagt och gjort.

Utmanande förhållanden

Vi pratar alltså om 13 sjömil i högst skiftande förhållanden där framförallt en svårbemästrad sidvind gör sig gällande under långa stunder. Testpilot för dagen är inte helt överaskande Gustav Morin – Hamnens allra mest äventyrslystna medarbetare. En atlet ut i fingerspetsarna – absolut – men likväl med en högst begränsad erfarenhet av foiling i den här formen. För säkerhets skull finns en följebåt i form av X Shore samt några rutinerade åkare i form av Awakes egna mannar.

Spektakulär test med oviss utgång

Hamnens utsände kastar loss för de 13 sjömilen runt Lidingö och frågan är förstås om Awake Vinga klarar hela sträckan? Nästa fråga är om Gustav Morin klarar hela sträckan?

Se den spektakulära testen!