Skippo testar

Arctic 23 – tuff och stryktålig hyttbåt

Arctic 23 är en tuff, stabil, stryktålig och bärig hyttbåt som är befriad från allt som kan gå sönder. En båt som har allt som skapar en första klassens ovädersbåt. Se testen!

Om det gällde att välja en båt för riktigt tuffa förhållanden så ligger Arctic 23 bra till. Det är Hamnens testlag rörande överens om. Men så är den också skapad av en tillverkare som är specialiserad på räddningsbåtar. Båtar som bara måste hålla måttet när det verkligen gäller.

Se också:
RIB och hyttbåt i extremt tålig plast – vi testar Arctic 23

Därav ett vasst och särdeles stryktåligt skrov (23 grader) i kombination med en stabiliserande krage. Något som på bästa RIB-manér bäddar för effektiv framfart i tung sjö med bibehållen stabilitet och värdighet.

Militär standard

Till detta kommer också en skyddande hytt och en inrening som är befriad från allt som kan tänkas gå sönder. Kvar finns bara det nödvändigaste där ett par rejäla fjädrande stolar samt ett par kraftiga tofter är några exempel.

Bara funktion!

Vidare är passager och fönsterrutor föredömligt väl tilltagna såsom sig bör på en båt där funktionen har satts i första rummet. Likaså är alla detaljer som luckor, knapar och svetsfogar relät tilltagna utan någon större hänsyn till det estetiska.

Värdiga sjöegenskaper

Som förare kontrollerar man en Mercury på 300 hk som ger en toppfart på 40 knop. Bäst trivs Arctic 23 dock i trakterna kring 25 knop då man kommer undan med en förbrukning på 1,3 liter per sjömil. Mycket kan tyckas, men återigen, det är priset man får betala om man ska åka värdigt när andra båtar med fördel stannar kvar i tryggheten bakom hamnpirarna.

Övriga förbrukningssiffror lyder såsom följer:
40 knop – 2,0 liter per sjömil
30 knop – 1,6 liter per sjömil
25 knop – 1,3 liter per sjömil
20 knop – 1,3 liter per sjömil

För att jag kan!

Så till frågan – vem köper en Arctic 23? Det är förstås folk som behöver kunna köra båt när vädret är som jävligast. Men mest av allt är det folk som inte behöver trotsa stormen – men som veta att de skulle kunna.

Se testen!

Äger du en Artic 23?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!