Suvi 5700 – lågprisbåt med känsla av 70-talet

Avskalad. Kal. Lätt. Och inte minst prispressad: Det är de fyra adjektiv som beskriver Suvi 5700 S Duo bäst. Den är en av världens billigaste i sin klass. Läs om hur den står pall för Skippos test.

Ryktet säger att finska Suvi producerar billigare båtar än någon annan. Prislappen säger detsamma. Man kan köpa en sprillans ny 5,70 meter lång styrpulpetare med en lika ny Yamaha 70 hk på akterspegeln för under 180 000 kronor.

Men frågan är ändå vad man får för pengarna. I Suvis fall, eller Suvi 5700 S Duo för att vara exakt, får man en båt som för tankarna tillbaks till 70-talet. Fördyrande detaljer (eller onödigheter?) som dubbelbottnat skrov ingår inte. Istället har man satsat allt krut på att snabbt få ut dugliga båtar till ett svårslaget pris. Enkel-laminerat skrov. Utan krusiduller. Punkt.

Bilderna ovan säger allt. Pulpeter rakt upp och ner. Stuvutrymmen med viss snits finns under tofter såväl som under pulpeterna. Därtill ett dugligt handskfack för plånbok, nycklar, telefon och allt annat som har en märklig förmåga att springa bort till sjöss.

Inget lull-lull
Något som saknas är det ”lilla extra”. Det som får kunden att stanna upp på båtmässan eller på fjärden och komma ihåg att just Suvi 5700 är något att satsa på. Men det är själva poängen. Inget gödslande med en massa tillbehör. Inget lull-lull. Bara hålla sig till en förödande intetsägande strikt form.

Med det sagt har vi Suvi 5700 i ett nötskal. Den är prestigelös, lättkörd, pålitlig och därtill lättdriven. Den 70-hästars Yamaha som rekommenderas räcker till en toppfart på 31 knop med två personer ombord. En lämplig marschfart hittar jag i trakterna runt 23 knop och då kommer man undan med en förbrukning på ner mot smått imponerande 0,7 liter per sjömil.

Stötiga nostalgipoäng
På köpet får jag en båt som fortplantar ojämnheterna på en stökig fjärd ända upp till fotsulorna. Med alla nostalgipoäng från 70-talet som det nu må framkalla för den som var med när det begav sig. För övriga kanske det är mest störande.

Suvi har en enkel kurs som de tänker hålla. Inte glänsa vid paradbryggan i någon glassig gästhamn. Bara fungera. Till en rimlig kostnad. I evighet.

 

Suvi 5700 S Duo

Längd: 5,70 m
Bredd: 2,28 m
Vikt utan motor: 520 kg
Rek motorstyrka: 50-70 hk
Toppfart: 31 knop
Antal personer: 6 st
Pris med Yamaha 70 hk: 19 950 Euro
Mer info: www.termalin.fi

Äger du en Suvi 5700 S Duo?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!