Skippo testar

Sailjet 40 – segelbåt med 280 hk V8 och bastu i ruffen

På bara sekunder förvandlas denne finske finessfantom från lättdriven seglare till fullfjädrad wakeboardbåt. Med sina 280 hk tacklar den hamnmanövrar i rekordfart och väl ankrad kan man njuta av bastun i fören.

Sailjet 40 är finskt ingenjörsskap och dårskap när det är som bäst. En båt som kan segla snabbt, köra i 20 knop för motor och erbjuda en varm bastu i en grund naturhamn. Det går nämligen att hissa upp både roder och köl.

Se också:
Sailjet 46 – större, bekvämare och snabbare!

Jag har kört och seglat många båtar på många hav och sett många lustiga hembyggen som knasiga sköningar till båtentusiaster knåpat ihop. Ofta är det roliga modeller och bra idéer i grunden. Men slutresultatet ser ofta ut som ett lapptäcke som stickats ihop av en fylltratt i en i sunkig källare.

Du får som du vill

Sailjet må vara en liten aktör men båten har dock inga spår av amatörskap. Tvärt om finns det en he del som imponerar och som tyder på tillverkaren, In Time Yachts Oy,  är ett varv som lägger ribban högt. Därav finesser som en föredömligt ljus och luftig ruff och snitsiga detaljer i stort och smått.  Som beställare har man stora möjligheter att själv få påverka utformningen och anpassa båten för de egna specifika behoven.

Går en egen väg

Om den är vacker eller inte kan man orda om men den sticker verkligen ut från mängden. Var man än vänder sig så finner man lösningar och finesser som skiljer sig från det som vi är vana vid. Ingen kunde låta bli att vrida på huvudet när vi dånade förbi under testdagen. Och om alla funktioner håller ihop, med elverk, hydraulik och allt, lär Sailjet ge ett svårslaget rikt båtliv – på sitt unika sätt.

Se när vi testar allt från seglingsegenskaperna till körkomforten när vi släpper de 280 hästkrafterna fria. Och så förstås – hur det är att b Ada bastu ombord på en fritidsbåt.

Sailjet 40

Längd: 11,74 m
Bredd: 3,49 m
Vikt: 4 500 kg
Motor: Steyr diesel 280 hk
Toppfart: 20 knop
Mer info: www.in-time-yachts.fi