Provsegling - First 30

first_30_testsail-5-puff

first_30_testsail-5-puffPeter Gustafsson på Blur.se har varit ute i Göteborgs skärgård och testat nya First 30. Här är hans synpunkter tillsammans med fräcka bilder.

Text och foto Peter Gustafsson

 

 

first_30_testsail-2-510

”I fredags var stora delar av vår beättning ute och provade nya First 30. Normalt åker vi ju inte omkring och testar massa nya båtar, men en Juan K-ritad liten First med så annorlunda design måste man ju bara kolla närmare på.

Det första man tänker på är att den är stor (en bit över 32 fot), bred och otroligt stabil när man kliver ombord. Fören är lika trubbig som på Ericsson 4 och slagen på sidan akterut finns där också. Liksom dubbla roder. Sedan ser man att masten sitter långt bak, och att det inte finns något häckstag. Helt klart annorlunda.

Men jag gillar det lite kaxiga och raciga utseendet. Faran är väl att man skrämmer bort familjerna med en för agressiv look? För det är ingen racer, utan både Juan K och Beneteau trycker på att man vänder sig familjer.

Men cruising blir ju också roligare med en båt som seglar bra. Och min känsla är att man kan ha mycket kul i den här båten…

Vi hade 4-5 m/s och körde 4 timmar relativt hårt i Göteborgs södra skärgård och ut mot Trubaduren. Initialt var man såklart nyfiken på backförmågan med två roder, men jag tyckte det funkade helt ok. Det är säkert lite sämre manövreringsförmåga än med ett roder mitt i propellerströmmen, men inte så att det blir problem. Däremot så är det ju viktigt att allt sitter rätt ihopskruvat, utan glapp, med två roder. Och styrningen blir ju inte lika direkt.

Helt ok däckslayout med bra prylar genomgående. Dock är storskotsarrangemanget inget vidare. Skenan sitter ju precis i aktern (a la Open 60) och där sitter också justeringen av travarna snyggt integrerad i själva balken. Men sedan har man dragit fram både grov- (1:5) och fintrim (1:20) på durken framför rorsman. Där går de inte att justera av vare sig rorsman eller den som sitter bakom honom. Klurigt. Dessutom är det lätt att storskotet fastnar i något vid gipp eftersom det sveper bakom rorsman. Vore det min båt skulle jag flytta bak allltihop och leva med att storskotet satt akter om rorsman.

Också rorsmannens position är lite svår. Det finns jättefina fotstöd i rostfritt som man kan fälla upp och justera, men det var ändå svårt att hitta riktigt rätt för oss som är lite kortare. Här borde man fundera lite mer på hur det borde se ut.

first_30_testsail-5-510

first_30_testsail-6-510

first_30_testsail-8-510

first_30_testsail-9-510

Seglingen då? Med stor och fock (som kändes nästan som en liten genua) så gick det förvånansvärt bra även när det var lite lättare. Ingen superkänsla så klart men ok fart på loggen). Men det var när det kom lite mer vind och båten lutade till som det hände saker. Då kom mycket våt yta upp i luften, vattenlinjen blev hälften så smal och lärodret hamnade vertikalt – och båten sköt iväg. Plötsligt blev det en kul båt att segla och mungiporna åkte upp på besättningen.

För att kunna ha fathead-stor och slippa dubbla häckstag så har man svept spridarna lite extra och toppvanten får stå för förstagsspänningen. Funkar fint och är enkelt, även om det säkert kommer att finnas tillfällen då man saknar häckstaget. Till stor del handlar det om hur man designar och trimmar seglen. Jag skulle inte ha några problem att köra utan häckstag.

När spinnakern kom upp drog båten iväg. Den kändes lättdriven och var kul att segla även om det inte blåste så mycket. Och det är inte svårt att föreställa sig en härlig undanvindsrepa i 10-12 m/s.

Så vi var väl positivt överraskande över seglingsegenskaperna. Det som fortfarande är ett frågetecknet är kryss i lätt vind där moderna breda båtar lätt kan sitta fast. Kappseglingar mot t.ex. Elan 310 och Dehler 32 får väl avgöra vad som funkar och inte.

first_30_testsail_int-9_510

På plussidan
+ rolig att segla
+ luftig inredning
+ kaxigt utseende

På minussidan
– ergonomin för rorsman/storskotstrim
– dörren till akterhytten
– fuskteak i brunn

Sammanfattningsvis en kul båt som man definitivt skall ha med på listan om man letar båt i den här storleksklassen.”

Här är filmen från provseglingen:

https://www.youtube.com/watch?v=Q5fHQLZRQto

Äger du en Beneteau First 30?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!