Skippo testar

Tarac 33 med Starbåtslegend

Nya båtar är ofta höga och feta och inte särskilt spännande att segla. Tarac 33 går mot strömmen. Den är en modern skärgårdskryssare. Låg, slank, mycket segel och enkel att hantera själv. Vi provseglar med Starbåtslegenden Sune Carlsson.

Tarac 33 är nominerad till yacht of the year 2011/2012. Hon står ut från mängden med sin stora sittbrunn med helsköna ryggstöd samt för sin utformning för segling med få händer. Som rorsman sitter man långt fram i sittbrunnen och har inom en armlängds avstånd tillgång till både storskot, vinschar och alla trimlinor.

Konstruktören Håkan Södergren har ritat båten helt efter eget tycke och tänker sig att den ska passa dem som prioriterar fin segling framför excellent bokomfort.

Jag som 27-årig aktiv seglare gillar konceptet helt och hållet. Konstruktören Håkan Södergren har till stor del haft en äldre kund i åtanke – den som inte kan flänga runt i båten och trimma som en dåre men som ändå vill kunna konkurrera på fjärdarna. Men också seglare som tröttnat på sin Express eller H-båt och vill ha något snabbare och mer sofistikerat.

Tarac_33_seglar_1
Seglar i  3–5 m/s på Baggensfjärden.

Tarac_33_Sune_Carlsson
Starbåtslegenden Sune Carlsson, 80, älskar segling och uppskattar att enkelt kunna ge sig ut och segla snabbt.

Tarac_33_Hakan
Håkan Södergren har konstruerat båten och berättar sina tankar kring bygget.

Data Tarac 33:
Längd: 9,96 m
Längd vattenlinje: 8,85 m
Bredd: 2,70 m
Deplacement: 3,2 ton
Vikt köl: (bly) 1,4 ton
Masthöjd: 14, 45 m (över vattenlinjen)
Storsegel: 39 kvm
Fock: 22 kvm
Spinnaker 80 kvm
Pris: Ca 1,1 miljon

Mer info: www.yachtsofsweden.se, www.sydostmarin.se, www.comfortbatar.se