Skippo testar

Nordkapp 605 Enduro - prisad fartbåt

Vi kände redan från första gastaget att Nordkapp 605 Enduro är något utöver det vanliga. Än mer övertygade blev vi efter en testtur i Gottskärs dyningar. Nu har den utsetts till European power boat of the year.
Häng med på en fartfylld testtur i en av marknadens snyggaste och snabbaste styrpulpetbåtar.

Det är en särdeles körglad båt vår testreporter Claes Olivecrona sätter tänderna i på Gottskärs glittrande dyningar. Kanske grundar sig den rappa gasresponsen delvis i att det sitter en tvåtaktarsnurra på häcken. Samma motor som populära racingklassen V-150 använder och utan trimning trycker upp sina båtar i över 65 knop med. Det ryktas dock att motorn levererar 10 procent mer kraft till propelleraxeln än vad som står bak på kåpan.

I vilket fall går båten som tåget men är trots det inte en bränsleslukare av rang. I 30 knop drar den strax under 0,9 liter per sjömil.

Priset för ekipaget står  också väl upp mot sina konkurrenter. Till exmpel är den några obetydliga hundringar billigare än Micore 628 cc Offshore och bara någon tusenlapp dyrare än Ryds flagskepp i familjeserien F588. Båda nämna konkurrenter levereras med fyrtaktare på 150 hk.

På minussidan kan man klaga på att Nordkappen har mindre yta invändigt än sina konkurrenter. En förklaring är att fokus ligger på sittplatser, en annan att den är 10 – 20 centimeter smalare.

Det slanka skrovet tillsammans med hela 22 graders bottenvinkel ger sjöegenskaper som kan få de flesta trötta båtjournalister att vakna till liv. Det har de gjort också. Tidigare i år utsåg nämligen ett gäng journalister från europeiska motorbåtsmagasin Nordkapp 605 Enduro till European powerboat of the year i klassen för båtar upp till 25 fot.

Men som ni förstår bryr vi oss på Hamnen.se föga om vad andra tyckare har för åsikter. Vi testar själva, på vårt eget vis, och tycker fritt. Se videon ovan.

Ps. På fredag 28 februari får vi besök i Skippos livestudio på Allt för sjön av Espen Thorup som har designat Nordkapp 605 Enduro. Livesändningen startar 17.30 och ni kan se den på Skippos förstasida.

Nordkapp 605 Enduro

Längd: 6,05 m
Bredd: 2,20 m m
Vikt: 800 kg, vikt med motor 990 kg
Max motor: 150 hk
Bränsle: 139 l
V-botten: 22 grader
Antal pers: 7 st
Toppfart: 48 knop
Pris: 339 000 kr inkl Evinrude 150 hk HO (175 hk).
299 000 kr inkl Evinrude 115 hk.
Mer info: www.frydenbo-marine.com

Äger du en Nordkapp Enduro 605?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!