Skippo testar

Multi 23 – full fart för familjen med trimaran

Den går snabbt men är tryggare än man tror. Skippos testare Claes Olivecrona tar den trailerbara och blott 380 kg tunga minitrimaranen på en tripp han sent ska glömma.

Snabb och trygg – går det ens att säga i samma mening med trovärdigheten i behåll? Det är vad Skippos Claes Olivecrona söker svaret på när han kastar loss med Multi 23.

Se också:
Flerskrovsgurun Pia Pia L’Obry om första bekantskapen med Multi 23
Hamnen renoverar en trimaran – dags att gå ner i vikt!

Enkelt beskriven är detta en snabbseglare som svävar i gränslandet mellan en Hobie Tiger och en bobar trimaran. Men också mellan att vara en trygg campingbåt och en racingmaskin för single-handed-racing.

Baserad på Orma 60

Receptet, i stora drag, lyder såsom följer. Man skalar ner en extrem kappseglingstrimaran (Orma 60) för att göra den hanterbar för bredare målgrupp. Vidare placerar man masten längre bak än på originalet och placerar såväl rodret som sitter på mittenskrovet.

Häpp – så har man också fått en båt som inte kapsejsar i första taget. Om mittenskrovet lyfter för mycket, så tappar rodret centerbordet greppet varpå mittenskrovet faller ner igen.

Snabb och trygg

Så långt bara knastertorr teori. Det ska dock visa Multi 23 faktiskt har det man kan önska sig av trygghet och prestanda i kombination där snabba accelerationer ända upp till 15 knop och mer (i måttlig vindar)  låter sig göras utan att det för den skull känns det minsta oroligt.

Ett nytt slags båtliv

Med detta öppnar Multi 23 också dörren för ett nytt slags båtliv där stora delar av skärgården betas av på en förmiddag och där övernattning i ett tält på trampolinen är lika naturligt som att man bara drar upp och förvarar båten på en trailer efter avslutad segling.

Segar med gurun

I denna test får vi följa med Skippos Claes Olivecrona ut på en hel dags testsegling ihop med flerskrovs-gurun Pia L’Obry som har vigt hela sitt vuxna liv åt att segla, sälja och förmedla flerskrovsbåtar. Om han sedan faller pladask för konceptet i stort och för Multi 23 i sig återstår att se.

Häng med på en test som handlar mer om fart och adrenalin än om hög boendekomfort i ombonade ruffar.

Multi 23 
Längd:6,72 m
Bredd:4,80 m
Vikt:380 kg
Djup:0,40 – 1,37 m
Masthöjd:10,80 m
Storsegel:22 kvm
Fock:8,5 kvm
Gennaker:45 kvm
Pris:Seglingsklar (inkl 3 segel) 368 000 kr (valutan har ändrats sedan inspelningen)
Mer info:www.multi23.se