Skippo testar

Jakt 12 – inga svall och otroligt låg förbrukning

I båtlivets ungdom var båtar skapade för att gå lätt igenom vattnet och däri ligger också framtiden enligt Hamnens testlag. Se testen där vi tar oss tillbaka till framtiden med Jakt 12!

När C G Pettersson ritade sina berömda långsmala motorbåtar fanns det inte så mycket motorkraft att tillgå. Motorer på runt 10 hk var vad som erbjöds och därför optimerade Pettersson farten med en effektiv design.

Se också:
Jakt 12 – första intrycken av årets klickbomb
Framtidens båt är historia!

Idag har vi desto fler hästkrafter att tillgå men likväl tyngre skäl än någonsin att skapa båtar som går effektivt i sjön. Därav den explosionsartade utvecklingen av allehanda bärplan.

Tillbaka till framtiden

Med Jakt 12 tar vi ett kliv tillbaks till C G Pettersson men i samma ögonblick också ett jättekliv framåt i tiden. För till skillnad från Petterssons flytetyg är Jakt 12 uppdaterad med det mesta av det bästa av modern design inom seglarvärlden.

Inga svall

Kort sagt – vi har att göra med ett särdeles välsvarvat och genomtänkt skrov på 12 meter som i kombination med en Yanmar-diesel på 80 hk kan köras i upp till 20 knop så gott som utan svall. Men mest glänser den dock i trakterna kring 15 knop då här bjuds näst intill ljudlös framfart till priset av blott 0,5 liter per sjömil.

En frestande tanke är också Jakt 12 i kombination med en elmotor och ett batteri på 120 kWh som skulle ge en räckvidd på runt 120 sjömil i 10 knop.

Jakt 12 är med andra ord ett jättekliv bakåt och framåt i tiden pågå samma gång.

Se testen!

Fotnot: Jakt 12 har än så länge bara byggts i ett exemplar. Hon är designad av Jimmy Hellberg som gjorde första designskissen och därtill första halvskale-prototypen för över 10 år sedan. Vaxholm Komposit står för bygget.