Skippo testar

Grandezza 28 OC – flexibilitet framför allt

På sekunder ska den kunna förvandlas från regnkur till solplattform och alltid leverera behaglig bokomfort och framfart. Gustav Morin testar om det funkar i praktiken.

Denna smidiga finländare är optimerad för omväxlande väder. Det ska inte kännas som ett bekymmer när molnen hopar sig – bara att täppa till den öppna aktern med ett kapell, dra igen den stora takluckan och trycka igång värmaren och i lugn och ro låta ovädret dra över.

När solen skiner har man bra potential att bättra på brännan då båten verkligen kan öppnas upp. Eftersom man sitter i skydd av rutor så borde oddsen vara goda att man ofta kan hålla värme nog för att till och med torson ska få sitt på solfronten.

Så, Grandezza 28 OC har helt klart potential att lyckas med sin uppgift som i klarspråk handlar om att leverera ett bekymmersfritt båtliv för det nordiska båtfolket.

Hur det fungerar i praktiken får ni veta i videon ovan men några saker som inte tas upp är det uppenbara att båtar alltid är en kompromiss – för att få bra egenskaper på den ena fronten så blir något lidande på en annan front.

Grandezza har satsat hela sin spelhand på komfort i hytt och ruff.

Satsar allt på en hand

I det här fallet handlar det om färden mellan för och akter. I videon bedömer jag till exempel hur det fungerar att färdas längs skarndäcken från för till akter. Det som behöver noteras här är att det också är enda vägen.

Det tar således en bra stund att ta sig från förarpositionen och hela vägen till fören, till exempel. En dörr i vindrutan eller en på sidan hade lindrat ”problemet”. Det är där kompromissen kommer in. Hade man gått den sistnämnda vägen så hade sikten försämrats och utrymmet i både hytt och ruff drabbats.

Grandezza har alltså, om man ska hårdra det, satsat hela sin spelhand på komfort i hytt och ruff. Frågan vi mellan raderna svarar på i testen är om det var ett vinnardrag?

Grandezza 28 OC

Längd: 8,80 m
Bredd: 2,85 m
Vikt: 3 100 kg
Rek motor: 260-350 hk
Antal personer: 8 st
Kojplatser : 4+2
Djup: 1,10 m
Bränsletank: 265 l
Mer info: www.grandezza.fi

Äger du en Grandezza 28 Oc?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!