Nordstar 47 SCY – första intrycken från testen

Förlåt att jag stör dig Gustav Morin, som är mitt uppe i, samt först i världen med, en testkörning av nya Nord Star 47 SCY.

Nu kan du se hela Testen av Nord Star 47 SCY här.

Hur är läget där hemma hos Nord Star i Karleby i finska Österbotten?

– Kallt! När jag kom ner till båten så var hamnen full av is så jag fick anpassa mig och ehh… ta det kallt.

Vilket är ditt första intryck av denna 47-fots bjässe, som har tagit över titeln som Finlands största seriebyggda motorbåt någonsin?

– Första intrycket är just att det är en bjässe som till det yttre följer samma formspråk som de andra båtarna i Nord Star-flottan. Man känner igen sig. Invändigt känns den både lyxigare och modernare än väntat.

Hon väger över 15 ton och är väl som att ratta en pråm kan jag tänka?

– Ja, på sätt och vis. Men så har Volvo Penta-motorerna ett fantastiskt vrid som ändå får båten att, i relation till storleken, kännas följsam och lätthanterling.

Hur tror du att den typiska köparen ser ut?

– Intressant fråga. Och svår. Jag tror att den kan locka fler köpare än bara de som gillar hyttbåtar. Den har sina stora utvändiga ytor samtidigt som den är rymlig, har många mysiga soffor och stor flybridge. Så vem vet – kanske kan den också fresta en och annan Princess- eller Fairlinetyp.

Så den är inte bara till för folk som bara ska ha det värsta och som kanske har mer pengar i plånboken än båtvett i huvudet?

– Nej, kanske tvärt om. Den är full av lyx och komfort invändigt samtidigt som dess yttre ger ett råbarkat, proffsigt och praktiskt intryck. Någon kanske också tycker att den hårda fasaden ger ett avdragsgillt intryck.

Vilken av båtens egenskaper/detaljer/lösningar/finesser skulle du vara extra noggrann med att framhålla om din uppgift var att sälja båten?

– Att den har en modern förarmiljö som får höga poäng när det gäller ergonomin. Och så gillar jag verkligen den luftiga inredningen.

Vilken av båtens egenskaper/detaljer/lösningar/finesser skulle du vara extra noggrann med att framhålla om din uppgift bara var att såga den?

– Att det egentligen är vansinne att tvinga upp en 47-fotare i planing som lätt slukar fem liter bränsle per sjömil.

Se också:
Nord Star 47 – Finlands största motorbåt är nu sjösatt.
Nord Star 47 – premiär för Finlands största motorbåt.

Nord Star 47

Längd: 14,85 m
Bredd: 4,15 m
Vikt: ca 15 000 kg
Kabiner: 2-3
Kojplatser: 4-8
Motorer: 2-3 stycken på totalt 800-1 200 hk
Räckvidd: 800 sjömil i 25 knop
Bränsle: 2 x 750 liter
Vatten: 340 l
Septiktank: 270 l
Pris (med 2 x IPS600 2x 435 hk): ca 865 000 euro
Mer info: www.nordstarsverige.se