Flipper 880 ST - en familjefraktare med stil

Familjefavoriten för många på 80-talet var Flippers modell 850. Den gav massor av utrymme på liten yta och hyfsat hög marschfart. Ett vinnande koncept som först nu fått en lovande uppföljare.

Flipper har verkligen fått en nystart med designern Espen Thorups nya linje. De nya sportiga daycruisermodellerna 670 och 760 har hyllats för både sin design och sin funktion och den största båten i serien, 880 ST, verkar följa samma spår.

Ett hus med fartresurser
Den har samma koncept som den klassiska 850-modellen men den känns modern och stilfull med en del smarta lösningar. Den stora likheten med den gamla föregångaren är akterruffen. En tvåbarnsfamilj kan vara ute länge utan att gå varandra på nerverna.

För att få rum med akterruffen har man valt utombordare och till skillnad från gamlingen har 880 ST fått riktigt bra prestanda. Den ska komma upp i planing smidigt utan tröskel och toppar en bra bit över 30 knop.

Frågan är om det är vettigt att gasa runt så snabbt i en bobåt, men det gör det i alla fall möjligt att snabbt komma ut till de finaste skären.

Matlagning i det fria
Inredningen är stilig med fina material som ek och ljusa textilier. Pentryt är välutrustat och bjuder in till ambitiös matlagning med taket öppet. Förarplatsen ger bra sikt och är bekväm med en snygg och rejäl fåtölj och instrument och plotter på rätt plats.

En av de bästa funktionerna är det stora taket som i en handvändning kan fällas in eller ut. Det betyder att man slipper fippla med kapell när solen tittar fram, bara att dra bak taket. När det regnar skjuter man till igen och vill man täppa till ordentligt drar man igen ett traditionellt kapell i aktern och trycker igång värmaren. En väldigt trevlig lösning som fungerar fint men som skulle behöva en liten kvalitetshöjning för att glida helt smärtfritt vid öppning och stängning.

Flipper 850 var motorbåtfamiljernas favorit på 1980-talet. Frågan är om Flipper 880 ST kan göra samma succé.

Den gamla Flipper 850 har flera fans och ägarna har startat en klubb med egen hemsida.

Om ägarna av Flipper 880 ST blir lika entusiastiska återstår att se. Kanske avgörs det på sjöegenskaper och hur båten känns i praktiken. Se vår test av Flipper 880 ST.

Flipper 880 ST:
Längd: 8,52 m
Bredd: 3,15 m
Vikt: 3 000 kg
Bränsle: 380 l
Djup: 0,70 m
Max motor: 2×250 hk
Max pers: 10 st
Mer info: www.flippermarin.se eller flipper.fi.

Äger du en Flipper 880 St?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!