Skippo testar

Fareast 28R – fartrekord med kinesisk racer

Det går i nästan 17 knop när vi testar denna kinesiska racer i centrala Stockholm. Glöm inredning. Glöm komfort. Detta handlar om ren seglingsglädje. På bilspråk – Porscheprestanda till Peugotpris.

Stora familjebåtar kan aldrig bli särskilt roliga att segla. Hur mycket man än försöker påstå att de kvalar in under epitetet cruiser/racer.

Ska det vara riktigt kul och gå undan, såväl uppför som utför, så finns inga genvägar.

Med denna nya 28-fotare har kinesiska Fareast Yachts gått hela vägen för att leverera en fartbåt av rang, utan att priset sprungit iväg på vanligt vis.

Snabbseglare framförallt

Fareast 28R är knappast någon bobåt men det går att lägga till rörkojer i tillvalslistan. Om jag ska välja mellan att segla en bekväm men tråkig familjebåt runt Gotland eller snabbt och spännande i en Fareast 28R blir det utan tvivel den sistnämnda.

Men det är främst bankappsegling som denna racer är byggd för. Och för att man enkelt ska kunna transportera den mellan racen är kölen hissbar.

Se videon när vi testar

Hur den känns att segla, hur den är byggd och hur våra tankar kring konkurrenter och användningsområde lyder – det får ni veta i videon ovan.

Ni kan läsa mer om båten på www.blur.se som också var med under testseglingen.

Fareast 28R

Längd skrov: 8,5 m
Längd vattenlinje: 8,07 m
Bredd: 2,75 m
Djupgående: 1,75 m
Vikt: 1 360 kg
SRS: 1,334
Pris: 390 000 utan segel
Storsegel: 28 kvm
Fock: 18,5 kvm
Gennaker: 77 kvm (ett antal kvm mindre på testbåten)
Design: Simonis-Voogd
Mer info: www.fareast28r.com eller www.nordicyachts.se

Äger du en Fareast 28R?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!