Skippo testar

Bennington 25L – ful men alldeles underbar

Nog anar man såväl ambivalens och ett ansträngt förhållande när Skippos Claes Olivecrona testar Bennington 25L. En båt som är ”ful men alldeles underbar”. Se testen!

Man kan förstås fortsätta i gamla hjulspår och leva sitt båtliv så som man alltid har gjort. Eller så kan man se till sina faktiska behov och lägga om kursen. För nog är det så att många båtägare har fler kojer och mer tak över huvudet än vad de egentligen behöver under sina dagsturer?

Ett planande vardagsrum

Vi har det i bakhuvudet när vi slår klorna i den amerikanska pontonbåten Bennington 25L som överaskar positivt på flertalet punkter. Inte minst när det gäller fart och komfort. Så länge vädret är drägligt så är känslan av att befinna sig i ett vardagsrum inte långt borta.

Idag har Bennington tre modellprogram som med all önskvärd tydlighet visar att utvecklingen har gått med stormsteg. Förbi är den tid då pontonbåtar bara var avsedda för lugna färder på skyddade farvatten. Nu har vi att göra med sjövärdiga trimaranskrov med upp till 900 hk för blixtsnabba transporter till badviken, skärgårdsön eller vad som passar för stunden.

På testobjektet för dagen får vi dock nöja oss med 150 hästkrafter. Ett montage som likväl garanterar farter väl över 25 knop, eller som under testtillfället – 29,3 knop. Som man kan förvänta sig av en planande party-plattform så har man heller inte snålat med finesser som kylbox, högtalare (4 stycken) och mugghållare (17 stycken).

Sist men inte minst kommer också Bennington 25L med sjöegenskaper som överraskar när det gäller såväl körglädje som ergonomi och komfort – om man bara står ut med fartvinden.

Se testen!