Skippo testar

Beneteau Oceanis 40.1 – stabil familjebåt med muskler

Rubriken ska inte blandas ihop med ”köttbullebåt” utan snarare tolkas som att nya Beneteau Oceanis 40.1 är aptitlig som just en fransk frikadell. Se testen!

”Köttbullebåt” är som bekant ett nedsättande benämning för runda och bulliga båtar med en hög invändig komfort som går ut över kör– och/eller seglingsegenskaperna.

Ingen köttbulle!

Kanske var det också med det i bakhuvudet som Hamnens testlag tog sig an nya Beneteau Oceanis 40.1 – förvissade om att här minsann skulle bos bekvämt snarare än seglas snabbt vilket också må vara i detta fall. Men samtidigt bjöd denna franska frikadell, eller kötbulle på svenska, på mer seglingsglädje än förväntat.

Se också:
Test: Beneteau Oceanis 30.1 – en dröm för familjen?
Beneteau Oceanis 46.1 – rymd i främsta rummet
Oceanis Yacht 62 – lyxjakt till vrakpris!

Ta bara en sån sak som när testlaget kom upp i väl över åtta knop på en frisk slör. Visst finns det båtar som skulle ha skjutit iväg ännu snabbare men aldrig med en stabilitet och en inbyggd trygghet som kan jämföras med Beneteau Oceanis 40.1.

Välj och vraka

Med detta sagt kommer vi till paradgrenen – boendekomforten – där båten briljerar på alla plan. För inte nog med att Beneteau Oceanis 40.1 är särdeles bred, rymlig ljus och luftig. Därtill är den praktisk med de många och stora stuvutrymmena. Man kan också välja mellan en eller två toalettutrymmen samt tre eller fyra(!) sovhytter.

Som hemma

Imponerande är också pentryt som håller klass med vilket modern hemmakök som helst – må vara att det inte är utformat för matlagning i tuff sjö på öppet hav.

Se testen av Beneteau Oceanis 40.1 som snarare är en fransk frikadell än en köttbullebåt.

Äger du en Beneteau Oceanis 40.1?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!