Bayliner 255 – levererar bryggseglarlyx

Närhet till vattnet och spänstiga köregenskaper är knappast paradgrenarna för den här högbyggda amerikanaren. Det blir vår fotograf smärtsamt medveten om under ett girtest. Men som bobåt finns knappast mer att önska, trots den ringa längden på 7,65 meter.

Det är ofta stor skillnad på båtar som utformas för skandinaviskt och för amerikanskt båliv. I Sverige gillar vi att besöka öar och att hoppa i land på låga klippor och stränder. I USA handlar det mer om att färdas från brygga till brygga. Åtminstone verkar det så om man tittar på Bayliners modell 255 Cruiser. Den verkar optimerad för att färdas stadigt mellan bryggor och läggas till med aktern inåt. Sittbrunnen är spatiös med massor av yta, perfekt för att rymma hela åtta personer. Ruffen rymmer också allt och lite till, mer än man kan tänka sig att få plats med i en kabinbåt på 7,65 meter.

Bra för bryggsegling
Således en perfekt båt för den som gillar att åka till Sandhamn, Marstrand eller andra stora gästhamnar och använda båten som en mobil och kompakt lägenhet. Men för den naturhamnsfrälste finns föga att hämta. Den som försöker hoppa ner på en klippa från fören lär få svindel, efter att denne först lyckats klättra över pulpit. Att lägga till längs med en låg brygga är också en utmaning då all säker ilandstigning måste ske via aktern.

En bekväm och och en butter 
Det finns alltså mycket att tycka och tänka kring båtmodellen. Se vad vår bekväme reporter Claes Olivecrona och buttra båttestare Magnus Woxén tycker i videon ovan.

Bayliner 255 Cruiser

Längd: 7,65 m
Bredd: 2,59 m
Vikt: ca 2 787 kg
Max antal pers: 8 st
Max motorstyrka: 300 hk
Bränsle: 265 liter
Vatten: 75,7 liter
Höjd: 2,01 m
Grundpris med Mercruiser 5,0 MPI 260 hk 789 000 kr
Mer info: www.marindepan.se