Bavaria Virtess 420 Fly – ny stark utmanare

BavariaVirtessIngangKomforten, det pigga temperamentet och de många snitsiga lösningarna gör nya Bavaria Virtess 420 Fly till ett starkt kort i utbudet av flybridgebåtar.

Från att ha producerat ganska udda motorbåtar med litet märkliga och segelbåtsaktiga inredningar så känns Bavaria plötligt mycket tryggare i sin roll som mortorbåtstillverkare. Det märks inte minst när jag bjuder upp skönheten Bavaria Virtess 420 Fly till en dans på Oslofjorden.

Bara en sådan sak, orden ”Bavaria” och och ”skönhet” har jag aldrig nämnt i samma mening förut. Men nu är det välförtjänt.

På det hela taget präglas Bavaria 420 av en mycket sober och strikt formgivning. Borta är det gamla frosseriet i runda former och nu kan man faktiskt ställa ifrån sig ett glas på en utvändig yta utan att den kanar iväg till tjotahejti. Detta har också bäddat för många väl tillvaratagna utrymmen och snitsiga lösningar. Vi återkommer till litet längre ner i texten. Håll ut.

Men först ska vi ta pulsen på denna 13,60 meter långa båt på Oslofjordens upprörda vatten. Och det som bjuds är en mycket angenäm upplevelse. För hur vi provocerar båten med fullfartsgirar, start och stop så känns färden ändå aldrig dramatisk. Visst, den relativt vassa V-bottnen gör att den lägger sig ganska markant i svängarna för att vara en storbåt. Men utan att sladda, vingla eller konstra på annat sätt.

Motorerna, två stycken Volvo Penta D6 på vardera 400 hk räcker till en toppfart på 37 knop denna dag. Men om man har något slags ekonomiskt tänkande så håller man sig i trakterna kring 25 knop då man kommer undan med en förbrukning på 4 liter per sjömil. Ett fullt godkänt resultat när det gäller en båt på närmare 11,5 ton, hur bissart det än må låta.

Det som utmärker Bavaria Virtess 420 Fly mest är dock det moderna formspråket och när man kliver in i salongen så är känslan av att kliva in i en modern lägenhet inte långt borta. Om det inte vore för de stora fönstren vill säga. För här har tillverkaren tagit i från tårna när det gäller att skapa mycket ljusinsläpp.

Därutöver är också varje sektion och detalj placerade med omtanke. Pentryt (som går i vinkel) är placerat längst fram på babord sida i salongen och har föredömligt stora avställningsytor och förvaringsmöjligheter i form av lådor och skåp. Och där pentrybänken slutar tar ytterligare en bänk vid med ännu mer förvaring och en TV-som kommer upp ur bänkskivan och som är tur vägen när den inte används. På den motsatta sidan finns den obligatoriska U-soffan och salongsbordet. Men också ett system av lösa pallar som kan placeras där de passar för stunden. Och som kan göras om till stolar med ryggstöd utan allt för stor ansträngning.

Så till några välkomna specialfinesser vid förarplatsen. Förutom att den är ergonomiskt riktigt utformad (vilket som bekant inte är någon självklarhet på båtar över lag) så har den ställbar ratt och armstöd som underlättar när man sköter gasreglage och joystick. Sedant sköts alla finesser som lanternor, vindrutetorkare och ankarspel med touchknappar i en skärm. Därmed är också instrumentpanelen fri från ett myller av knappar och brytare.

Bordet och soffan på akterdäcket är en historia för sig. De går på räls och kan arrangeras på alla möjliga sätt. Sitgrupp ellert fri mingelyta? Du väljer. 

Bavaria Virtess 420 Fly är alltså en befriande krusidullfri, ren och sober båt som tappas av en flybridge som hör till de förhållandevis största i sin klass med frestelser som ett dubbelt förasäte, ett dubbelt passagerarsäte (som han göras om till solbädd), samt en U-soffa och ett pentry med diskho, tvålågig spis och BBQ-grill.

Förutom en bekväm dubbelbädd i ägarhytten längst fram finns ytterligare fyra kojplatser som är fördelade på två hytter. I ägarhytten finns också det ena av båtens båda toalettutrymmen och båda har naturligtvis riktiga duschkabiner.

Ihop med ett mycket konkurrenskraftigt pris gör det ovan sagda Bavaria Virtess 420 Fly till en aktör att räkna med för andra, inte sällan betydligt mer prestigeladdade märken, i samma storleksklass.

Bavaria Virtess 420 Fly

Längd: 13,60 m
Längd skrov: 11,95 m
Bredd: 4,21 m
Höjd: 4,95 m
Vikt: 11 400 kg
Djupg: 1,11 m
Motor: 2 x Volvo Penta D6-400 (2 x 400 hk)
Antal personer: 12
Toppfart: 37 knop
Pris: 3 690 000 kr
Mer info: www.bavariasverige.se