Bärbar kompressorkyl – bästa semesterprylen

Kompressorkyl
Kylbox – smarta båtprylar del 6

KompressorkylDet är härligt att leva ett enkelt båtliv med en öppen liten båt och campa på klippor och stränder. Så länge man slipper varm öl och dålig fisk vill säga. Vi har testat en kompressorkyl som gör den simplaste av semestrar till en lyxtillvaro.

https://www.youtube.com/watch?v=tLTdibMehGE

 

Under sommarens olika reportageuppdrag har vi campat i bilar, sovit under bar himmel på hällar och haft bjudningar i vår lilla öppna reaktionsbåt. Spartanskt, visst, men med klarblå himmel och en förbluffande effektiv bärbar kyl och alltid kyld mat och dryck kan känslan snarare liknas vid lyx.

Varma sommardagar är det ovärderligt att plocka fram drycker vars förpackning blänker av kalla kondensdroppar, att bre en smörgås med kylt smör och att inte behöva oroa sig för att fiskfilén man ska grilla på kvällen kan bli dålig.

Vi har testat en kyl från Ezetil med kompressorkylning som gav just den känslan. Den visade sig vara vara extremt snabb på att bli kall. Från att jag packat den full och tryckt på kylning på full effekt tog det bara ett par minuter innan den fått ner temperaturen till ett par plusgrader. Det var inga problem att få ner temperaturen till några minus och förvara glassen där. Det går att komma ner till – 18.

Kyl_1
Jag använde kylen mest intensivt under en två veckor lång bilsemester och min teknik var då att dra ner kylen till ett par minusgrader när jag var på väg någonstans och sedan bära med den ut på picknick. Då kunde den stå i skuggan i några timmar utan att maten for illa. Över natten stod den på underhållskylning i eco-läge och jag hade aldrig problem att starta bilen på morgonen.

Lämnar man den i cigguttaget när motorn är avstängd ska man heller inte behöva oroa sig. Det finns ett eco-läge där kompresson bara underhåller kylan och drar väldigt lite ström och skulle batteriet börja dra ut finns en batterivakt som stänger av kylen.

Kylboxen förgyllde verkligen alla typer av utflykter jag gjorde under sommaren men det finns alltid saker att förbättra. Modellen vi testade var inte försedd med 220-volts uttag så att man kunde förkyla boxen innan bil- eller båtfärden började. Även om vi fick med en fin bärväska var det inte aktuellt att bära den några längre sträckor. Den är riktigt tung. Prislappen var dock värst, 5 800 kr kostade vår modell på 25 liter. Det är mycket pengar men om man verkligen vill ha en har jag ett förslag på hur man kan motivera kostnaden. I mitt tycke är en fin egenlagad middag på en klipphäll eller strand alltid bättre än ett restaurangbesök, och såklart mycket billigare. Jämför man priset för att gå på flådig restaurang mot egenlagat ska det faktiskt inte så lång tid till innan man vägt upp kostnaden.

Kyl_2
Kylen jag testade har just utgått och ersatts av en tio liter större modell som kostar ytterligare 500 kr. Men det har också nyligen lanserats modeller från märket Coolconcept, de har i princip samma prestanda och kostar nästan hälften. Vi ska se till att testa en sådan under sommaren och se om den ger samma lyxkänsla.

Har ni bra eller dåliga erfarenheter från olika kylsystem? Berätta!

Läs mer om den nya stora dyrgripen här.

Och nya oprövade billigare modellen här.