Skippo testar

Arcona 50 – upp till bevis för nya omsusade flaggskeppet

En ikonisk designer som helt sonika lämnar X-Yachts för ett nytt jobb hos ärkerivalen Arcona Yachts. Frågan var vad det skulle innebära? Nu vet vi. Se testen!

Det är lika bra att säga det direkt. Den omsusade snackisen Arcona 50 får ytterst få, om ens några plumpar, i testprotokollet. Samtidigt kan vi lugna alla som oroat sig vad som ska hända med Arconas DNA – att Niels Jeppesen bara skulle skapa ännu en X-båt på nya jobbet hos konkurrenten.

Det vi har att göra med är en cruiser med en rejäl nypa racing-potential. En båt som friar Skippos två man starka testlag genom att vara neutral på rodret och därmed särdeles kursstabil.

Men vänta bara. Det finns fler egenskaper som gör Arcona 50, så stor den är, förvånansvärt lättseglad. Förutom självklarheter som elvinschar och ett däck som är rent som ett salsgolv gläds de också åt rullsegel med själva rullen på bommen. En finess som kräver en viss inlärningsperiod. Men som rätt hanterad gör segelhanteringen lekande lätt. Eller som båttestare Sten Haeger uttrycker det:

– Det är ultrabekvämt när man vant sig.

Frågan är ändå om det inte är den elektriska travaren som imponerar mest. En finess som Arcona är ensamma om än så länge i sin storleksklass och som avsevärt ökar orken när man vill finlira med höjd och fart på kryssen.

Därtill delar vi gladeligen ut pluspoäng för den enkla segelhanteringen även på undanvinden. Inte minst tack vare gennakerstrumpan som i sig är en genial uppfinning. Eller som Skippos Claes Olivecrona uttrycker det under segelsättningen.

– Det är som att stoppa korv fast åt andra hållet

Hur det står till med inredningen? Det är här som Arconas gamla DNA känns igen som allra mest. Ljust, luftigt, rymligt, och befriande krusidullfritt. Frågan är bara vilket inredningsalternativ som är att föredra? Får det till exempel lov att vara U-pentry och U-soffa eller bör man välja L-varianter på det nyss nämnda och få ytterligare lite mer luft ombord? Är det sedan värt att skippa det extra toalett- och duschutrymmet till förmån för ett navigationsbord i färdriktningen? Lyxproblemen hopar sig.

Fort och bekvämt

Klart är dock att Arcona 50 är värd en närmare titt. Inte minst för hugade cruisingseglare som vill beta av många sjömil i rask takt. Och som vill ha en mycket bekväm och svårslagen båt när det gäller det som Skippos testlag tror den är allra bäst på. Långa sträckbogar med en liten besättning som vill segla fort och bekvämt.

Se testen!