Skippo testar

Aluminiumbåtar – test i århundradets snöoväder!

Aluminiumbåtar brukar kallas för allvädersbåtar. Så upp till bevis. Här hårdkör vi Arronet 20.5 SPO, Silver Shark BR 580 och Anytec 622 SPD i det värsta snöovädret på 111 år.

Det var måndagen den 9 november 2016. Trafikkontoret i Stockholms stad varnar allmänheten för att ta bilen samtidigt som SMHI noterar den största snömängden i trakten på 111 år. Nu den 21 november 2022 så känns ämnet högaktuellt igen.

Då som nu säger trafikvarningarna ingenting om att ta båten istället för bilen. Vi kan lova att det definitivt inte är några trafikstockningar på inloppen till våra storstäder. Tilläggningsplatser i hamnar eller längs med kajerna lär också lösa sig. Vi utlovar total avsaknad av trängsel.

Tänk vad härligt det är att inte göra som alla andra!

Båt i snöoväder

Ni som drömmer om att ta båten istället för bilen men som finner att er båt inte är lämpad för uppgiften, ska nu spetsa både öron och ögon. För vi på Hamnen.se finner det lämpligast att kasta loss i snöovädret och sätta tre så kallade allvädersbåtar på hårt prov. Kanske är det en av dessa som du kan satsa på inför framtida vinteräventyr.

Det är aluminiumbåtar på runt sex meter som alla går under benämningen bowriders och som sedda på håll kan verka lika. Men som vid en närmare granskning visar sig ha helt olika kvaliteter.

Vi utser bästa båten för vintern

Vi söker svar på vad man får för pengarna, vilken plåtbåt som är bäst – och för vem.

Nästa fråga är om de så kallade allvädersbåtarna verkligen fungerar i alla väder.

Det här är del ett och själva introduktionen. Hårdkörningar och granskningar av de enskilda båtarna finns i länkarna nedan.

Häng med!

De övriga avsnitten i den jämförande testen:
Del 1. Aluminiumbåtar – test i århundradets snöoväder!
Del 2. Arronet 20 5 SPO – rå och renodlad grovis.
Del 3. Anytec 622 SPD – prestigebåt i tålig plåt.
Del 4. Silver Shark BR 580 – budgetbåt i plast och plåt.
Del 5. Sammanfattning – och vinnaren är…