Tesla kastar loss, världens största segelbåt och segling i 200 km/h

Norge inför båtkörkort, Teslas nya båtprojekt, segling i över 200 km/h, världens största segelbåt samt laddstationer till havs. Det och mycket mer i Studio ep.15.

Det amerikanska företaget Cybercat är i full färd med att utveckla ett frestande tillbehör som ska göra Tesla-bilar fullt sjödugliga. Grunden är Tesla Cybertruck, också den under utveckling, som förses meden ram samt nedfällbara pontoner. Som extra tillbehör kan man också få foils vilket skulle ge en toppfart på 35 knop och en räckvidd på 65 sjömil i 22 knop. Pris från 42 900 dollar.

Norge inför båtkörkort

Från och med nästa år inför Norge körkort och 18-årsgräns för båtar som gör 50 knop eller mer. Vi frågar oss om det är väl motiverat, om det kanske finns andra åtgärder som borde prioriteras för att öka säkerheten till sjöss och hur man ska säkerställa att lagen efterföljs.

Segling i 200 km/h

Vidare till ett inslag om segling i svindlande farter på över 200 km/h. Och ja, du gissade rätt, det handlar om segling på land där Richard Jenkins fartrekord på 202,9 km/h har stått sig i 13 år. Nu ska dock Emirates Team New Zealand använda sin kunskap om vingprofiler och fartoptimering för att segla ännu snabbare. Frågan är bara vad de kan om hjul och däck?

Bråttom till Ryssland

Vi noterar att Vladimir Putins plötsligt avbröt renoveringen av sin lyxjakt Blohm+Voss-varvet i Hamburg för att låta segla hem den till ryska farvatten. Något som utlöste spekulationer om att undvika att jakten beslagtas av sanktioner som skulle följa en invasion av Ukraina. Notera att inslaget spelades in före invasionen.

Laddstationer till havs

Över till ett inslag om laddstationer till havs som ser ut att kunna bli verklighet. Till en början ska dessa stationer tjäna fartyg som servar vindkraftsparker men frågan är om det inte kan gagna fler i förlängningen. Enligt uppgift kommer man att testa en fullskalig laddstation redan i år.

Störst och fulast

Det näst sista inslaget handlar världens största (och fulaste?) segeljakt, Superyacht A, med den ryske miljardären Andrey Melnichenko som ägare har siktats vid Island. Allt enligt X-Trip Sailing som inte bara kan vittna om hur svindlande stor den är utan som också fångade åbäket på bild.

Marell satsar på hybrid

Sist men inte minst har den svenska båttillverkaren Marell som reducerar utsläppen på sin senaste Marell M17 tack vare en en hybridmotor och ett samarbete med Scania.

Se Studio ep.15!