Terhi 400 – Gustav sjunger de små båtarnas lovsång!

Stryktålig, enkel, lättmanövrerad och rolig. Det sammanfattar Terhi 400 som bara ger utan att kräva någonting tillbaks. Här är första intrycken från testen.

”Pålitlig, enkel och lätthanterlig. Går bra med en utombordare på 5–15 hk. Går även att ro både från för- och mittbänk. Stabiliteten, användarvänligheten, de goda köregenskaperna och hållbarheten gör Terhi 400 till en trygg båt, både att införskaffa och att använda.”

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Terhi 400 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Så lyder Terhis egen beskrivning av sin minsta motorbåt och frågan är hur det stämmer överens med Hamnens utsända, Gustav Morins, intryck?

Är den pålitlig, enkel och lätthanterlig?

– Ja, det finns ingen anledning att påstå annat, ännu, men vi får se hur båten artar sig när jag har hunnit känna på den mer. Än så länge kan jag bara konstatera att den är precis så rolig och befriande okomplicerad som jag hade hoppats. Jag sjunger ju ofta och gärna de små båtarnas lovsång, som du vet.

Hur kommer det sig?

– En liten båt innebär mindre vikt, mindre motor, mindre förbrukning, mer fart per hästkraft och inte minst mer körglädje!

Mer körglädje?

– Ja, i en liten båt får man omedelbar respons på minsta rörelse när man manövrerar och det är väldigt lärorikt. Jag tror det är svårt att bli en riktigt bra båtförare om man hoppar på en stor båt utan att först har gjort sina timmar, dagar eller helst säsonger i en liten båt. Extra kul och extra mycket känsla är att skippa ratt och hålla motorn direkt i handen med rorkult.

En anfallsvinkel på 4,5 grader sägs vara det optimala och Terhi 400 kommer bra nära.

Hur utmärker sig Terhi 400 i allt detta?

– Den har ett mycket fint gångläge. Åtminstone med en ensam förare. Sedan känns den sportig och det är allt annat än en trögburk med sina 15 hk. Det är en fantastisk fartkänsla när den planar i omkring i 20 knop.

20 knop?

– Ja, eller iallafall i runda slängar. Ärligt talat så vet jag inte men farten räcker till mer än väl. På temat små båtar så är de också fantastiska när man snabbt och smidigt ska hoppa iland vid någon klippa eller strand – bara att dra upp den med handkraft med ett minimum meckande. Häpp! Det är inte att underskatta då många av våra öar faktiskt är ganska knöliga att förtöja vid.

Mer om Terhi 400?

– Den är byggd i ABS-plast vilket gör den alldeles makalöst stryktålig. Det är förstås ett stort plus men där slutar mina analyser för denna gång. Jag ber att få återkomma i testen som publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin.

Fler Terhi i test:
Terhi 445 – för familjer och unga marodörer
480 BR – den lilla tuffa nybörjarbåten