Tema havsnära boende – husbåt, bastuflotte eller både och?

Eller havsnära föresten? Det här inslaget bjuder på mer än så – boende, bastubad och njutning med 360 graders havsutsikt. Häng med!

Hamnens trogna följare har uppmärksammat det tidigare – att vi har en vurm för att bo och bada bastu i skärgården. Detta oavsett det gäller en tillfällig och egenhändigt hopknåpad fältbastu, en sjönära bastu eller rentav en bastuflotte.

Lyxigaste bastuflotten

I det här inslaget höjer vi ribban ytterligare och spanar in den sobraste, snyggaste och på alla sätt lyxigaste bastuflotten som skådats. Big Branzino, som den heter, har med andra ord allt som den kräsnaste av bastubadare kan önska sig. Men så är den också ritad av stjärnarkitekterna Thomas Sandell och Johan Strandlund och byggd av mästersnickaren Leif Persson på Kungsörs båtvarv.

Toppfart 5 knop

Så här beskriver Sandell och Strandlund själva sitt flytande oas i en stressig vardag:

”Med sin distinkta form som ledstjärna är den skräddarsydd för att avnjuta bastubad och underhålla gäster i en magisk natur. Med en topphastighet på fem knop kan vikar och öar utforskas, och utsikten är ständigt omväxlande.”

Och vidare:

”Pontonerna är en katamarankonstruktion i stål som inrymmer dold förvaring under däck. Träkonstruktionen är klädd i linoljebehandlad furu utvändigt för att smälta in mot naturen, och insidan är genomgående i cederträ. Även möblerna på takterrassen är i cederträ, där bordet kan fällas undan med mässingshandtag för att göra plats för dans.”

Och så:

”All styrning och navigation är samlat på ett podium av cederträ på fördäck. För att inte bryta mystiken döljs all modern navigationsutrustning av ett specialritat cylinderlock i mässing. Vid skymningen kan belysningen dimmas i sekvenser för att inte konkurrera med elden och stjärnhimlen. Insidan av takterrassen har en dold LED belysning i väggens topp, för att inte blända den fantastiska utsikten.”

Bastuflottar i klunga

På samma tema, havsutsikt i 360 grader, spanar vi också in YouTubern Johan Olofsson Överkalix som i klippet ”Sommar i Överkalix” illustrerar fenomenet att samlas med sina bastuflottar mitt på sjön och bara umgås, njuta och finnas mitt i den vackra naturen. Och så basta förstås.

Rå och tuff husbåt

Allt sammantaget får detta oss att tänka på Hamnens egna äventyr och upplevelser med allehanda husbåtar och bastuflottar där turen med Raw Cat var speciellt minnesvärd.

Se inslaget eller se hela Hamnen Studio ep.24 här.