Sveriges bästa båtprogram – nytt avsnitt ute nu!

Ny elbåt av värstingmodell, flygande pendlarfärja, tips inför sjösättningen, svensk deltagare i Sail GP, så ser du över dieselmotorn, veckans hetaste köptips, Gotland Runt blir VM i doublehanded och mycket mer i Studio ep.18.

När ett gäng amerikanare från Tesla och SpaceX samarbetar för att skapa en ny elbåt så förväntar man sig något alldeles extra vilket ”arc”, som det står på sidan av båten, kanske också är. Åtminstone om man ser till batteripaketet som är på hela 220 kWh. När man ser formgivningen på själva båten så växer dock tvivlen.

Vårstarta dieselmotorn

Per Ingberg på Svenska Sjö kommer med viktiga påminnelser om vad som är viktigt att tänka på innan man startar upp dieselmotorn inför säsongen samt vad som ingår i en regelrätt service.

Svenskt deltagande i Sail GP

Sverige kliver upp i den absolut högsta och mest prestigefyllda divisionen inom foilande och halsbrytande kappsegling nödår den är som snabbast. Detta med grindern och muskelpaketet Julius Hallström tar plats i det danska laget i Sail GP-serien.

Hetaste köptipset

Vi tipsar om veckans kanske hetaste objekt bland båtar som är till salu. Enkelt beskriven är hon en mycket unik lyxkryssare som säljs av grundaren till Vripack som är känt för sina spektakulära lyxjakter. Den som slår till kommer att bli lycklig ägare till en särdeles lång, smal och lyxigt inrett yrkesfartyg i fritidskostym som till priset av 785 000 Euro. Ett kap om du frågar Hamnens redaktion. Se annonsen här.

VM i doublehanded

Över till ett inslag om att klassikern Gotland Runt i sommar också blir VM i doublehanded och att intresset är stort med över 80 anmälda ekipage trots att det ännu är lång tid kvar till den 30 juni då starten går i Stockholm.

Atombomb på Bikiniö

Vi tar ett skutt tillbaks i tiden och noterar en skandal som det inte talas om så ofta men som är aktualiserat i dessa oroliga tider. Det handlar om Bikiniatollen som tillhör Marshallöarna och som gjordes obeboelig då amerikanerna experimenterade med sina atombomber i området efter andra världskriget. En skandal som området lever med än idag varför USA har avsatt en budget 110 miljoner dollar för att städa upp efter sig – om det nu ens är möjligt.

Flygande passagerarfärjor

Början på slutet av Studio ep.18 handlar om det schweiziska teknikföretag Mobifly som håller på att utveckla högeffektiva foilande eldrivna passagerarfärjor som på sikt ska kunna trafikera städer runt om i världen. Enligt de första beräkningarna är de 70 procent effektivare än de traditionella dieselfärjor samtidigt som de kommer med löften om att korta restiden för pendlande storstadsmänniskor markant.

Gör det enkelt!

Sist men inte minst ett tips om ett busenkelt sätt att spara axlar och rygg när botten på båten ska slipas.

Se Studio ep.18!