Svenska Rupert 80 sjösatt

Rupert 80 är en mix av en lyxjakt och en brutal machorib. Den byggs i Visby och har nu genomgått de första sjötesterna vid Gotland.

Nu har en av världens ballaste ribar sjösatts vid Visby. Den har utvecklats enormt mycket under byggets gång och extrautrustats vartefter.

– Från början var den tänkt att vara ganska mycket lyxigare än vad den är nu. Man kan säga att den har utvecklats till en halvlyxig arbetsbåt med extremt häftigt yttre, säger Andreas Andersen VD på Rupert. 

Åtta dykare

Båten har ett enormt akterdäck med öppna ytor som ska rymma alla vattenleksaker man kan tänka sig. Bland annat rymmer den en syrebehållare som kan underhålla åtta dykartuber.

Den franske köparen har haft en diger önskelista som förlängts vartefter bygget kommit närmare sin slutfas. Bland annat har båten en speciell ljus teak som specielimporterats från Burma.

– Vi har beställt träet via en holländsk importör och själva sågat ut det på varvet i Visby, berättar Andreas.

2 700 hk

För framdriften står tre stycken Volvo Penta IPS-drev med största motorerna på 900 hk, vilket ska motsvara 1 200 hk på vanliga drev. Vanligen är Volvo Pentas egna ingenjörer väldigt inblandade i utformningen av stora båtars skrov som ska förses med IPS. De påverkar framdrivningen på ett väldigt annorlunda sätt gentemot vanliga drev. Men Ruperts skrovkonstruktör Petter Håkanson vägrade hjälp och har gått sin egen väg.– Petter Håkanson behöll det ganska kraftiga v-skrovet utan att det påverkat framdrivningen negativt. Tvärtom. Båten går som tåget och är väldigt skön att manövrera, berättar Thomas Rönnberg som driver varvet och är säljansvarig. 

– Redan vid första testen nådde vi 38 knop och då varvade motorerna ut tidigt. Med andra propellrar kommer det garanterat att gå ännu fortare.

För att hålla båten stabil utöver det vanliga har en speciell typ av avancerade trimplan installerats. De ser till att båtarna aldrig kränger mer än cira 15 grader, även vid skarpa girar. 

– Vi testade såklart utan systemet först och båten behöver det inte men det är häftigt att den går så upprätt, säger Thomas Rönnberg.

Vidare till Thailand

Ägaren har sedan länge en fast skeppare på sina lyxbåtar och denne har sedan en tid tillbaka varit på plats i Visby och följt bygget på varvet.

Den 17:e november ska han köra båten till Rotterdam där den sedan skeppas vidare till ägarens semesterhus i Thailand.

Läs tidigare intervju med initiativtagare och designern Mannerfelt.

Se bildspel med alla renderingar.