Marknadens dyraste lyxjakt – till salu för 4,2 miljarder

Är du trött på ett båtliv utan turkiskt bad, biograf, helikopterplatta, beach-club, pool, bar samten speciell avdelning för barnskötaren och livvakten? Då är superjakten Ahpo lösningen.

Ahpo_superjakt_exterior
Superjakten Ahpo har turkiskt bad, biograf, helikopterplatta, beach-club, pool, bar och en speciell avdelning för barnskötaren och livvakten. För att nämna en del. Foto: Guillaume Plisson

Ibland tillåter vi oss att uppmärksamma säljesannonser som är något alldeles extra. Detta är ett sådan tillfälle. Den här gången gäller det Superjakten Ahpo som är listad på Boat International och som går lös på 330 000 000 pund. Eller cirka 4,2 miljarder svenska kronor om man så vill.

Se också:
Topplistan – världens största och dyraste lyxjakter

Med denna prislapp lär hon vara den dyraste superjakten på begagnatmarknaden för tillfället. Något som osökt leder frågan – vad fan får man för pengarna?

Kräsna kunder

Till att börja med får man 115,1 meter lång skönhet byggd det välkända tyska varvet Lürssen som enligt ryktet aldrig tar några genvägar för att uppnå perfektion. Detta väl medvetna om att deras kunder hör till de kräsnaste man kan tänka sig.

– Vi har blandat otaliga material – olika träslag, olika sorters glasfiber, färg, legeringar, stenbeläggngar, mattor, pärlemor och tapeter och stensorter till ett antal som knappt går att räkna, säger Tanja Peters, projektledare för Lürssen.

Boende för livvakten

Vidare är tillverkaren speciellt nöjd med exteriören som andas sober lyx med ett sting av sportighet på samma gång. Plats ombord för 16 gäster som fördelas på åtta sviter. Därtill finns ytterligare fyra sovhytter ”för medföljande barnskötare och livvakter”, som det står i beskrivningen.

 

Inredningsdesignern Nuvolari Lenard är svag för halvmåne- och elliptiska former. Foto: Guillaume Plisson

Barer, lounger…

Mest imponerande är kanske ändå spa-avdelningen med pool, hamam (den turkiska varianten av ångbad samt det tillhörande massagerummet. I föredömligt nära anslutning till spa-avdelningen finns en så kallad beach club med en fullt utrustad bar samt och en lounge vid vattenlinjen.

… och biograf

Den som inte är så frestad av spa-avdelningen kanske föredrar att besöka biografen och sjunka ner i någon av de tolv fåtöljerna framför filmduken och under det stjärnbelysta taket. Ombord finns också en ”ombonad vinterträdgård som kan avnjutas i alla väder”. Vad det sistnämnda innebär i klartext är dock oklart.

… samt helikopterplatta

Med dubbla MTU 20V motorer (2 x 4 000 hk), fyra Quantum fenstabilisatorer och propellrar med reglerbar stigning för manövrering i låg hastighet utlovas säker och komfortabel färd i alla förhållanden.

Med köpet kommer också heltidsbesättning på 36 personer och två tenderbåtar. Som förväntat av superjakter av den här kalibern har även Ahpo en helikopterplatta.

Foto: Guillaume Plisson

Inredningsdesignern Nuvolari Lenard är svag för halvmåne- och elliptiska former. Foto: Guillaume Plisson