Spirit 35 – världens första foilande elbåt i trä

En eldriven klassisk träbåtsracer på bärplan. Det var vad Spirit Yachts såg för sig och nu verkar det som att drömmen håller på att bli verklighet. Se bilderna när Spirit 35 Foiler lyfter ur vattnet!

Renderingar och vidlyftiga planer på något som kanske komma skall är en sak. Att förverkliga desamma är en annan. Nu verkar det dock som att Spirit 35 Foiler har tagit det avgörande steget och att ”den eldrivna klassiska träbåtsracern på bärplan” som Hamnen rapporterade om för över ett år sedan är på gång.

Se också:
Spirit 35 Foiler – eldriven klassisk träbåtsracer på bärplan

Bakom projektet står Spirit Yachts i samarbete med BAR Technologies. Två framstående företag med andra ord som gång på gång har bevisat att deras smått vilda idéer blir verklighet och inte bara stannar vid fanasi-farkoster. Den här gången bygger iden på klassisk design med modern teknik i en frestande kombination.

28 knop och 100 sjömil?

Om båten sedan är god för de 28 knop samt en räckvidd på 100 sjömil som det först var tal om vet vi inte. Ej heller vet vi vad det är för typ av drivlina, batteripaket och annat väsentligt som döljer sig i motorrummet.

Lite som Baby Bootlegger

Båten har designats av Spirit Yachts VD och chefsdesigner Sean McMillan som bland annat har hämtat inspiration från klassikern Baby Bootlegger som hade en liknande utseende med ett evighetslångt, smalt och rundat fördäck.

BAR Technologies är heller inga duvungar när det gäller att ta fram avancerad foilingteknik. Något som de bland annat har bevisat under det senaste decenniets nära samarbete med America´s Cup.

Samma ägare som Spirit 111 Superyacht

Exakt när båten är helt klar för leverans till sin beställare vet vi inte. Däremot vet vi att beställaren är samme man som äger Spirit 111 Superyacht.

Fortsättning följer

Hamnen återkommer med fler rapporter i ärendet.

Rendering: Spirit Yachts Ltd.