Skattepengar delfinansierade Andrey Melnichenkos lyxjakt

Hösten 2015 lät det ryske Oligarken Andrey Melnichenko bygga sin omsusade Sailing Yacht A. Nu visar det sig att del av bygget finansierades av skattebetalarna.

Sailing_Yacht_A
Andrey Melnichenkos Sailing Yacht A bekostades delvis med skattepengar.

Fyra miljarder. Så mycket lär Andrey Melnichenkos seglade superjakt ha kostat. Turerna kring sagda fartyg har varit många sedan dess. Det senaste var att myndigheterna hade beslagtagit detta 143 meter långa fartyg i den norra hamnen i Trieste, Italien.

Skottsäkert glas

Fartyget har åtta våningar, tre kolfibermaster som är närmare 90 meter höga, helikopterplatta, skottsäkert glas i alla fönster och ventiler, pool, spa, gym, ett speciellt rum under vattenlinjen med undervattensutsikt, ytterligare ett rum uppe i masten. För att nämna en del.

Bland de allra rikaste

I mars 2022 stod Andrey Melnichenko vara den sjunde rikaste personen i Ryssland, med ett nettovärde som uppskattas till 15,8 miljarder dollar. Han är grundaren av gödselproducenten EuroChem Group och kolenergiföretaget SUEK.

Se också:
Sailing Yacht A, världens största seglande lyxjakt beslagtagen
Världens största segeljakt sjösatt!

Nu visar det sig att delar av bygget subventionerades av det tyska staten. Pengar som enligt uppgift behövdes för att täcka riskerna med all den banbrytande och obeprövade teknologin som fanns ombord.

Sjunde rikast i Ryssland

Andrey Melnichenkos Sailing Yacht A bekostades delvis med skattepengar.

Anmärkningsvärt, kan tyckas, då just banbrytande teknologi är något som var och varannan beställare av lyxjakter kräver. Än mer anmärkningsvärt är att man inte har krävt pengarna åter i efterhand.

Ritz Carlton går till sjöss

Som vanligt när, det gäller heta nyheter i lyxjakt-branschen, så är det YouTube-kanalen eSysman SuperYachts som har varit i farten. Från samma kanal får vi också veta att hotellkedjan Ritz Carlton har börjat låter bygga fartyg för att arrangera lyxkryssningar i egen regi.

Nästan som på riktigt

Speciellt för Ritz Carltons kryssningsfartyg är att de i mångt och mycket håller här och jämn klass med privata lyxjakter när det gäller hur påkostade de är. Kanske är detta ett försök att göra det möjligt för vanliga dödliga att komma nära känslan att bo och vistas på en riktig lyxjakt.

190 meter lyx

Ritz Carltons fartyg mäter 190 meter, har 149 sviter med balkong och kan ta upp till 298 gäster.

Se videon!