Skandalen – vackra Eleonora E krossad och sänkt!

Ett ögonblicks verk och en uppvisning i dåligt sjömanskap blev slutet för den vackra skonaren Eleonora E som låg förtöjd i Port Tárraco, Tarragona, Spanien.

Det var när ett så kallat försörjningsfartyg skulle backa ur hamnen som backväxeln låste sig varpå olyckan var ett faktum. Så långt mer otur än dåligt sjömanskap kan tyckas, men skandalen växer när besättningen ombord på försörjningsfartyget flyr fältet istället för att assistera den sjunkande skönheten.

Fler seglande klassiker:
J-Class Svea – skrällseger för otroliga svenska klassikern
Otroliga renoveringen av Marga IV – nu starkare än någonsin
Princess Svanevit – sjösatt efter den otroliga renoveringen

Istället strömmade hamnpersonal och andra vittnen till för att försöka täppa till hålet som uppstod. Dock utan vidare framgång då Eleonora E sjönk inom en halvtimme efter smällen.

Enligt uppgift från de lokala myndigheterna lade man snabbt ut barriärer som ska hindra bränsleläckage och andra gifter att spridas i havet.

Seglad av Ben Aisley

Eleonora E levererades år 2000 av det holländska varvet Van der Graaf och är en kopia av den klassiska Schooner Westward från 1910. Som kuriosa kan nämnas att självaste Ben Aisley, som av många anses vara en av tidernas största seglare, har seglat denna skonare.

Se inslaget!