Så funkar den eldrivna och knäpptysta solcellsbåten

En solcellsbåt och en evighetsmaskin? Ja, faktiskt om man ser till teorin men i praktiken har Pol Lux fortfarande begränsningar. Se inslaget från Hamnen Electric Boat Show!

Tanken är förstås frestande – att kunna glida fram ljudlöst med hjälp av solkraft och vara helt oberoende av sjömackar, laddstationer och andra måsten. Må vara att Pol Lux inte är mycket till bobåt.

Fler reportage om Pol Lux:
Test: Pol Lux – drömmen om en soldriven evighetsmaskin
Pol Lux – första intrycken från testen av solcellsbåten
Pol Lux – fyra knäpptysta knop på bara solkraft

Det var också tanken som drev Gustav Larsson att skapa Pol Lux. Enkelt beskriven är det en mycket lättdriven katamaran som kan glida fram ljudlöst i fem knop. Så länge solen skiner. När solen går i moln finns det en batteribank som står för elförsörjningen.

Resan är målet

Till detta kommer en rymlig och minimalistisk plattform för långsamma och ljudlösa färder på någorlunda skyddat vatten. Färder som på bästa elbåtsmanér påminner om att det är resan som är målet och att framtidens båtliv kan komma att se annorlunda ut.

Social och stabil plattform

För långa och njutbara dagar till sjöss kan båten anpassas med kappellsidor, möblemang och annat såsom det passar för stunden. Varför inte möblera så att hela kompisgänget, upp till 13 personer (!), kan får plats. Allt medan öar, kobbar och skär glider förbi. Bara för att i nästa stund rensa ytan för mingel? Oavsett vad så bjuder Pol Lux möjligheter som, på mer än ett sätt, skiljer sig från det båtliv som vi är vana vid.

Pol Lux påminner om att det är resan som är målet och att framtidens båtliv kan komma att se annorlunda ut.

Under gång slår man med fördel på autopiloten och tar plats i en av sofforna/bäddarna. Den väl tilltagna batteribanken räcker i runda slängar för färder på upp till 180 sjömil i 4 knop, 90 sjömil i 5 knop och 60 sjömil i 7 knop. Allt förutsatt att det är mulet. Om solen skiner kommer man, tack vare solcellerna på taket, betydligt längre än så. En finess, så god som någon, är att Pol Lux har 230 volts uttag vilket gör att man kan ha med sig ett litet element vid övernattning i tältet, kokplatta, stereo, kaffemaskin eller vad helst man vill.

Upphovsmannen berättar

Se när Pol Lux upphovsman berättar om sin skapelse på Hamnen Electric Boat Show!