Ryds 735 VI – sportbåt och familjebåt i tuff test

Till det yttre en tuff sportbåt. En närmare granskning avslöjar dock tydliga drag av familjebåt och weekender. Här är första intrycken från testen av Ryds 735 VI.

En riktig tuffing med en skarpt sluttande vindruta och ett kaxigt, på gränsen till aggressivt, utseende. Så långt exteriören. När man kryper Ryds 735 VI närmare in på skinnet så upptäcker Hamnens testlag en mer familjär och campingbetonad sida. Vi ringer upp Gustav Morin:

Det låter som att Ryds 735 VI förenar det bästa av två världar?

– Det var nog ambitionen men det är ju inte så lätt att strida på två fronter. Då hamnar man lätt i tveksamma kompromisser, säger Gustav. Jag tycker mig ha sett en del exempel på just detta. Vi får se om jag får medhåll av resten av testlaget (läs Claes Olivecrona). Att klämma in allt av kojer, toalettutrymme, pentry och annat i en 7,20 meter lång båt är ingen lätt uppgift. Speciellt inte om den ska vara lite fräck och sportig på samma gång.

Men det går?

– Vi ska se vad Claes kommer fram till men jag hade kunnat leva utan pentryt och kanske offrat ytterligare en och annan finess för att maximera det som blir kvar. Något som leder oss in på nästa fråga.

Ja?

– Jag tänker på skillnaden mellan vad båtmänniskor tror att de behöver och vad de verkligen behöver i en båt. Ärligt talat – hur ofta använder man det minimala pentryt? Här hade det varit bättre att satsa på ordentliga fjädrande stolar i en båt som är god för mer än 45 knop. Mer om prioriteringar i testen som publiceras inom kort.

Till det yttre en tuff sportbåt. En närmare granskning avslöjar och tydliga drag av familjebåt och weekender.Till det yttre en tuff sportbåt. En närmare granskning avslöjar och tydliga drag av familjebåt och weekender. Hamnens test av Ryds 735 VI släpps inom kort.

Mycket gnäll så långt?

– Ja och därför ska det också påpekas att Ryds 735VI har ett bra skrov som klarar klarar Västkustens ganska tuffa förhållanden alldeles utmärkt. Det är bra tryck med den Yamaha 250 hk som knuffar på där bak. Synd bara på skramlet i dörrar och luckor…

Och så kan man få båten med inombordare?

– Ja. Det hade förstås varit kul att testa Ryds 735VI med en Mercruiser 4,5L V6 också. Inte minst för att inombordare kommer med ganska hårda krav på avgasrening vilket utombordare saknar. Men det får bli en annan gång, avslutar Gustav Morin.