Robotbåten R142 Ystad – hör mäktiga starten av 13 500 hästkrafter

Vad får man om man stoppar i tre turbinmotorer från Rolls-Royce i ett stycke stridsfartyg? Svaret hittar du längre ner i artikeln men de 13 500 hästkrafterna lär bli svåra att hålla hemliga!

Robotbåten R-142 Ystad hålls igång och körs än idag av den ideella föreningen Svenska Robotbåtar. Foto: Svenska Robotbåtar

Nog finns det en svaghet för höga hästkraftstal även bland oss på Skippos redaktion. Här har vi dessutom ett exempel som utmärker sig lite mer än alla andra.

Det är ingen mindre än robotbåten R-142 Ystad som med rykande resultat startar upp sina tre turbinmotorer på 4 500 hästkrafter – vardera.

Historian bakom de så kallade Robotbåtarna

Byggda som torpedbåtar i Karlskrona mellan åren 1973 och 1976 sorterades initialt in i den så kallade Norrköpings-klassen. Efter ett knappt decennium byggdes dessa om till robotbåtar. Men kärt barn har många namn och när man tog beslutet att bygga om fartygen ännu en gång (1995-2000) fick de dessutom en egen klassificering – Ystad-klassen hade fötts.

DRobotklassen utrustades med den svensktillverkade Robot 15 och R-142 fick dessutom klassens namn.

I maskinrummen lastade man in tre turbinmotorer signerade av inga mindre än Rolls-Royce och flytetygen kunde med dessa knuffas upp i farter uppemot 40 knop.

Körs än idag

Vad beträffar just R-142 är det en båt som fått något av en personkult runt sig och idag finns en aktiv förening som erbjuder ”vanligt folk” den unika möjligheten att åka robotbåt. Tillsammans håller de igång R-142 och bevarar detta stycke marinhistoria i sitt orginalskick.

Under våren håller de flera körningar i Stockholms skärgård men kommer också att gästa Sjöhistoriska museet under Örlogsdagarna den 1–2 juni.

Men nu, till det snudd på makalösa klippet där R-142 startar sina turbinmotorer och därefter gör vad som endast kan beskrivas som en ”burnout”.

På Föreningen Svenska Robotbåtars hemsida går det att läsa mer om detta historiska fartyg!