Norrmän vägrar låta rysk lyxjakt tanka - fast i hamnen

Lyxjakt_neka_bränsle-i-Norge

Ni får ro hem eller segla om ni kan”. Det är Norges budskap till besättningen på lyxjakten Ragnar som inte som inte får tanka i Norge.

YouTube-kanalen eSysman SuperYachts är på hugget när det gäller att hålla koll på världens mäktigaste privatägda flytetyg. Den här gången har man spottat superjakten Ragnar, en före detta bruksbåt som vägras assistans där den ligger i hamn i norska Narvik.

Rörig situation

Situationen är rörig och dramat äger rum samtidigt som det har inletts en stor Nato-övning i området – Cold Response 2022 – som med 30 000 soldater från 27 Natoländer ska pågå till april.

Vän med Putin

Ägare till den Malta-flaggade lyxjakten är den 67-årige före detta KGB-agenten Vladimir Strzjalkovskij som också är nära vän med president Vladimir Putin. Strzjalkovskij ska dock inte finnas med på EU:s sanktionslista, enligt NRK.

Ombyggt bruksfartyg

Till skillnad från lyxjakter över lag så har Ragnar ett skrov som kan bryta tjock is. Något som var nödvändigt då den tidigare har tjänstgjort som försörjningsfartyg.

Efter ombyggnaden har den dock begåvats med simbassäng, spa, tendergarage, helikopterplatta och annat som hör riktiga lyxjakter till.

Hit men inte längre. Den ryska lyxjakten Ragnar är fast i Narvik.

YouTube-kanalen eSysman SuperYachts reder ut begreppen.

Se också:
Ukrainska Optimistseglare försökte blockera Abramovich lyxjakt