RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Ett rappt temperament i kombination med två näst intill ljudlösa motorer. Det blev en ny upplevelse när Hamnens Gustav Morin provkörde nya RIB Unlimited 8HX Electric i samband med Hamnens Elbåtsmässa. Se inslaget!

Om märket känns bekant så har det sin förklaring. RIB Unlimited har funnits i närmare 30 och alltid med samma stävan att bygga lättdrivna båtar. Något som är mer aktuellt än någonsin då intresset för eldrivna flytetyg ökar snabbt.

Tack vare en lyckad kombination av ett välsvarvat och föredömligt lätt skrov så är nya RIBUnlimited 8HX Electric något så ovanligt som en eldriven, icke foilande men planande enskrovsbåt med en acceptabel räckvidd. Eller i reda siffror – en båt som kan köras i 25 knop i lika många sjömil innan det är dags att ladda batterierna. Och ja – det går utmärkt med ett vanligt 220-volts eluttag.motor.

Snål och snabb

Förbrukningen begränsar sig, enligt tillverkarens egna uppgifter – till 2 kW per sjömil i 25 knop. Under en kort provtur i samband med Hamnens Elbåtsmässa noterades en toppfart på 31 knop och därtill ett överraskande friskt temperament.

Dubbla motorer

På akterspegeln sitter det två elutombordare från Stream Propulsion som levererar motsvarande cirka 50 hk med tillhörande batteripack på 2 x 25,9 kWh.

Se inslaget!