Realcraft 510 Fish Pro – funktionalitet för fiske

I Ryssland finns många duktiga svetsare och intresset för sportfiske är stort. Kombinationen gör att landet nu levererar intressanta sportfiskebåtar till Norden. 

En liten öppen båt för sportfiske innebär i fallet Realcraft att det finns otroligt många stuvfack och många inbyggda funktioner.

Med inbyggda menar jag till exempel att man snabbt kan ändra från att ha ett fritt kastdäck i aktern till att få två halvhyfsade sittplatser – bara att vika upp eller fälla ner – Häpp!

På många skandinaviska båtar i samma storlek så är halkskyddet räfflat, antingen i form av ilagda räfflade skivor på aluminiumbåtar eller i form av ett knottrigt mönster som följer med direkt ur formen på plastbåtar. Inget av de alternativen är särskilt trevliga att gå på.

Förutsättningarna att komma först till gäddvassen är goda.

Ryska Realcrafts väg i det här ämnet är att lägga på en gummimatta som både ger fäste och hyfsad komfort. Sen kan man alltid diskutera om man tycker att det andas kvalitet och ser bra ut. Min initiala åsikt är ”billigt och  ganska bra”.

Festligt med fisksump

Akterpartiet blir otroligt rymligt med passagerarsätena nedfällda och att hela partiet ligger i samma nivå har givna fördelar, som till exempel minskad snubbelrisk. Här finns också ett par rejäla badplattformar, ett ordentligt kapellgarage och en fisksump. Den sistnämnda går såklart att nyttja till annat än fjälliga fiskar (ser mer i inslaget).

Fantastiskt många fack

Rör man sig vidare föröver så finns som sagt otaliga stuvfack på både den ena och den andra platsen. Det man inte finner är räcken som ofta finns i överflöd på andra bowriders och styrpulpetbåtar i samma storlek.

Rejäl räckvidd

Gångegenskaperna ska vara ganska sportiga. Inte så konstigt med tanke på att skrovet är  relativt lite vinklat och att vikten är ganska låg. Toppfarten med max motor sägs vara en bit över 40 knop och det lär räcka och bli över även för en tävlingsstinn sportfiskare som vill komma först till gäddvassen. Värt att nämna är också att räckvidden lär vara lång då bränsletanken rymmer hela 150 liter.

Realcraft 510 Fish Pro

Längd: 5,68 m
Bredd: 2,14 m
Vikt: 587 kg (utan motorer)
Rek motor: 115 hk
Antal personer: 4 st
Toppfart: 42 knop
Bottenvinkel (akter): 18 grader
Mer info: www.realcraftboats.se